MUOVA esittelee muotoilun ammattia tulevaisuuden tekijöille

MUOVA esittelee muotoilun ammattia tulevaisuuden tekijöille

Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2. nostetaan liput salkoon arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Muotoilun ala on muutoksessa. Muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon mukaan digitaalinen muotoilu noussut perinteisen muotoilun rinnalle, mikä näkyy myös toimialan liikevaihdon ja työllisyyden vahvana kasvuna.

”Muotoilussa on jostain syystä edelleen mystisyyttä ja menneisyyden havinaa. Muotoilu on kuitenkin kiinni tässä päivässä ja sitä hyödynnetään kaikessa, mitä nykyisin näemme ympärillämme”, Muotoilukeskus MUOVAn muotoilupäällikkö Tommi Siljamäki pohtii.

Kasvava ala tarvitsee työntekijöitä, minkä vuoksi onkin tärkeää, että tulevaisuuden potentiaaliset tekijät saavat tietoa alasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Muotoilun päivä on tähän oivallinen ajankohta. Muotoilukeskus MUOVAn muotoilupäällikkö Siljamäki jalkautuu Vaasan lyseon lukioon kertomaan opiskelijoille muotoilusta ja siitä mitä muotoilu voi ammattina tarjota.

MUOVA – 35 vuotta muotoilua

Vaasan ammattikorkeakoulun Muotoilukeskus MUOVA on edistänyt muotoilun tunnettuutta ja käyttöä Pohjanmaalla jo 35 vuoden ajan. Tänä aikana muotoilu on kehittynyt huonekaluvetoisesta suunnittelusta teollisuuden laitteiden, prosessien sekä osaamisen muotoiluun. MUOVA on ollut eturintamassa myös palvelumuotoilun saralla jo lähes 15 vuoden ajan.

”MUOVA on aktiivisesti raivannut uusia alueita muotoilulle ja samalla auttanut yrityksiä uudistumaan”, MUOVAn kehittämispäällikkö Miia Lammi kertoo.

Uusia ratkaisuja on kehitetty rinta rinnan niin pienten kuin isojenkin yritysten kanssa. Muotoilun tutkimus on puolestaan kartoittanut uusia toimintatapoja. Tänä päivänä digitalisaatio ja kestävä kehitys muodostavat tutkimuksen ja kehittämisen painopisteet.

”Muotoilua on tehty Pohjanmaalla pitkään, mutta vieläkin on paljon muotoiltavaa. Muotoilu uudistuu ja monipuolistuu kovaa vauhtia yhteiskunnan mukana”, Siljamäki toteaa.

Muotoilu muutoksessa

Muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon vuoden 2022 suhdannekatsauksen mukaan digitaalisen muotoilun osuus ja liikevaihto ovat kasvaneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Digitaalisen muotoilun alan muodostavat pelialan yritykset sekä yritykset, jotka suunnittelevat ja valmistavat ohjelmistoja. Vuonna 2020 näiden yritysten liikevaihto oli kasvanut 9,1 miljardiin euroon, ja ala oli suurin työllistäjä työllistäen noin 44 000 henkilöä.

”Digitalisaation mahdollisuudet ovat vahvasti läsnä muotoilualalla”, Siljamäki tiivistää.

Digitaalisen muotoilun alan kasvun rinnalla perinteisemmän designteollisuuden (huonekalut, tekstiilit, vaatteet, puu- ja lasituotteet) osuus on pienentynyt niin liikevaihdon kuin työntekijöiden määrässä. Vuonna 2020 designteollisuus työllisti 15 731 henkilöä ja alan liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa.

Muotoilua ostetaan kasvavassa määrin alan toimistoista. Muotoilualan palveluyritykset graafisen suunnittelun, sisustussuunnittelun ja teollisen muotoilun saralla ovat kasvattaneet liikevaihtoa 61 prosenttia ja työllistävät nykyisin 2041 henkilöä. Myös rakennetun ympäristön muotoilu ja arkkitehtuuriala ovat kasvattaneet osuuttaan.

Lähde: Ornamo

Tunnisteet

muotoilukeskus muovaDigitalisaatiomuotoilu