Hankkeen tiedot
Hankkeen virallinen nimi: Smart Ostrobothnia Digital Industry 4.0
Hankkeen kesto: 1.9.2023 - 28.2.2025
Päätoteuttaja: Åbo Akademi
Hankepartnerit: VAMK, Centria
Rahoitus: EAKR
Kokonaisbudjetti: 101 454 €
Alusta: Smart Industry
Kieli: Suomi
Hankkeen kuvaus
Hankkeessa kehitetään osaamista Teollisuus 4.0:aa varten vaastaamaan yritysten osaamistarvetta. Osaamistarpeen vastaamisella saadaan alueen pk-yritykset ottamaan askeleen ja lähestymään Teollisuus 4.0 -tasoa. Tämä pätee myös osaamisen, tietotaidon ja tuotannon toteutuksen osalta. SODI4.0-hankkeessa olemme todenneet, että Technobothnian laboratoriolaitteistoa on tarpeen päivittää vastaavalla tavalla.
VAMK tuo hankkeeseen ennen kaikkea laajaa robotiikkaosaamista. VAMK hallinnoi Technobothnian robotiikkalaboratoriota sekä käyttää sitä yhdessä Novian ja Vaasan yliopiston kanssa. Toteutettavan robotti-FMS-kokonaisuuden suunnittelu ja rakentaminen eli TP1:n toteutus hankkeessa on VAMKin vastuulla.
Tavoitteet
Tavoitteena on kehittää alueen osaamista teollisuus 4.0:aa varten niin, että osaaminen vastaa yritysten osaamistarpeita. Näin saamme alueen pk-yritykset ottamaan askeleen ja lähestymään Teollisuus 4.0 -tasoa sekä osaamisen, tietämyksen että tuotannollisen toteutuksen osalta. SODI4.0-hankkeessa olemme havainneet tarpeen päivittää Technobothnian laboratoriolaitteita vastaavalla tavalla. Tämä tehdään suunnittelemalla, mallintamalla, kehittämällä ja rakentamalla robottisolu, joka sisältää robotin ja joustavan materiaalin varastointijärjestelmän (FMS), joka integroidaan yhdessä automaation avulla toimivaksi kokonaisuudeksi, esimerkkinä siitä, miten se voidaan tehdä ja soveltaa teollisuudessa, jotta saavutetaan teollisuus4.0-taso.
Robottisolu olisi voitava varata ja sitä olisi voitava käyttää etänä ja visualisoida VR-teknologian avulla. Prosessi dokumentoidaan ja jaetaan avoimesti teollisuudelle ja alueen yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään tuotantoprosesseja robottisoluilla ja korkeammalla automaatioasteella, mukaan lukien IoT-teknologia, kamerat ja anturit, turvallisessa ja kyberturvallisessa toimintaympäristössä. Lopputuloksena on robottisolu, jota voidaan ohjata sekä paikallisesti että etänä paikallisesti ja
turvallisessa ympäristössä alueen yritysten ja niiden henkilöstön koulutus- ja esittelytarkoituksiin sekä myös virtuaalinen robottisolu, jota kutsutaan myös digitaaliseksi kaksoseksi, samaa tarkoitusta ja kohderyhmää varten.
Tulokset
Hankkeen konkreettiset tulokset voidaan jakaa kuuteen osaan:
- Vuorovaikutuksen kautta luodaan alueella laajempaa tietämystä robottisoluteknologiasta sekä yrityksissä että ammattikorkeakouluissa.
- Technobothniassa luodaan fyysinen robottisolu.
- Luodaan virtuaalinen robottisolu, jota voidaan tarkastella VR-lasien avulla.
- Luodaan varausjärjestelmä, jossa voi varata aikaa robottisolun käyttöön joko paikallisesti tai etänä.
- Kyberturvallinen käyttöliittymä, joka mahdollistaa robottisolun turvallisen käytön paikallisesti ja etänä. etänä.
- Technobothnian laboratoriotilaan valmistuneen robottisolun on tarkoitus olla vuonna
jatkuvaan toimintaan ja usein käyttöön.