Hankkeen tiedot
Hankkeen virallinen nimi: Vesihuollon työelämälähtöiset oppimateriaalit - VAMK
Hankkeen kesto: 1.1.2025 - 30.6.2027
Päätoteuttaja: VAMK
Hankepartnerit: Turku AMK, SAMK, SAVONIA
Rahoitus: Maa- ja vesitekniikan tuki ry
Kokonaisbudjetti: 50 000 €
VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:
Irma Hyry, Lehtori (Tekniikka)
puh. +358 207 663 628, irma.hyry@vamk.fi
Alusta: Smart VAMK
Hankekoodi: 48321
Kieli: Suomi
Hankkeen kuvaus
Vesihuoltoalan korkeakouluopetukseen ei ole olemassa valtakunnallista opetusmateriaalia, vaan käytännössä jokainen opettaja joutuu kokoamaan kursseille tarvittavan materiaalin itse. Tämä vaatii valtavasti aikaa, eikä yhdellä opettajalla ole välttämättä vahvaa osaamista kaikista vesihuoltoalan osa-alueista. Samaan aikaan opetukseen ja sen valmisteluun varattua työaikaa on supistettu korkeakouluissa opetusministeriön rahoituksen kiristyessä. Vesihuoltolaitosten riskienhallinnan ja turvatoimien kiristyessä myös opetukseen liittyviä laitosvierailuja on jouduttu monin paikoin supistamaan. Kuitenkin vesihuoltoalan työnantajilta on tullut viestiä siitä, että ammattikorkeakoulujen opetuksen pitäisi olla työelämälähtöistä ja tarjota geneeristen työelämätaitojen lisäksi myös valmiudet mm. suorittaa vesialaan liittyviä peruslaskutehtäviä. Lisäksi vesihuoltolaitoksilla on lähivuosina alkamassa eläköitymisaalto, joten uutta vesihuollosta kiinnostunutta työvoimaa tarvitaan. VVY on tehnyt selvityksiä vesihuoltolaitoksilla tarvittavasta osaamisesta, jotka ovat yksi lähtökohta tälle projektille.
Tavoitteet
Opetusmateriaalit suunnitellaan niin, että ne soveltuvat käyttöön mahdollisimman monenlaisissa kurssitoteutuksissa. Kehitettävät materiaalit testataan kaikissa osallistuvissa korkeakouluissa hankkeen aikana, jotta voidaan varmistaa niiden laatu ja toimivuus. Materiaalit jaetaan hankkeen lopussa suoraan kaikille niille korkeakouluopettajille, jotka ilmaisevat halunsa niiden käyttöön. Hanke toteutetaan usean ammattikorkeakoulun (TurkuAMK, SAMK, SAVONIA, VAMK) yhteistyönä, jotta opetusmateriaalien kehittämiseen saadaan mukaan mahdollisimman laaja osaaminen ja edistetään myös vesihuollon opettajien kansallista verkostoitumista ja yhteistyötä.
Tulokset
Tässä hankkeessa kehitetään vesihuoltoalan opettajien yhteiskäyttöön erilaisia työelämälähtöisiä opetusmateriaaleja mm.:
- laskuharjoituksia ratkaisuineen (esim. altaiden mitoitus, massataseet, kemikaalien annostelu, hapetus)
- opetusvideoita, jotka tehdään yhteistyössä työelämäedustajien kanssa, esim. vesihuoltosuunnittelijakonsultin haastatteluja ja erilaisia operoinnin demonstraatioita vesihuoltolaitoksilta
- kysymyspankki sekä automaattitarkastettavia tenttejä varten että tenttikysymyksiksi
- laboratoriotyöohjeet vesihuollon tarpeeseen – vesihuollon hallintoon ja lainsäädäntöön liittyvien velvoitteiden hoito