Opiskelijatarina – Polkuopinnot

Aino, tarina (älä käytä)

Aino Lehtinen

Aino Lehtinen päätti kokeilla polkuopintoja ja reitti johdatti tutkinto-opiskelijaksi. Nyt hän opiskelee toista vuotta liiketaloutta VAMKissa.

Polkuopinnoista liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi

Liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi päätynyt Aino Lehtinen aloitti polkuopintonsa VAMKissa 2021 elokuussa ja on ollut erittäin tyytyväinen valintaansa. Ainolle polkuopintoihin hakeutuminen tuntui oikealta vaihtoehdolta, sillä hän halusi saada varmistusta koulutusalan sopivuudesta.

” Päädyin hakemaan polkuopintoihin, sillä halusin testata, ovatko liiketalouden opinnot minua varten. En myöskään halunnut luopua ensikertalaisuudesta, joten polkuopinnot olivat sopivin väylä minulle.”

Ylivieskasta lähtöisin oleva Aino oli pohtinut liiketalouden opintojen lisäksi myös muunmuassa opettajan koulutusta. Polkuopintovuoden aikana hän totesi kuitenkin, että liiketalouden opinnot tuntuivat omalta jutulta.

Polkuopiskelija elää tutkinto-opiskelijan arkea

Polkuopinnot tarjoavat vaihtoehtoisen reitin, kun tavoitteena on korkeakoulututkinto. Ensimmäisen vuoden opinnot suoritetaan opetussuunnitelman mukaisesti samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa.

”Sain elää samanlaista opiskelijan arkea, kuin luokallani olevat tutkinto-opiskelijatkin. Pidin siitä, että polkuopiskelijoita ei kohdeltu eriarvoisesti.

Kun polkuopiskelija on suorittanut 50 opintopistettä, hänellä on mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa. Aino kertoo, että opintopisteisiin liittyvä tavoite motivoi opinnoissa:

– Tavoite oli kokoajan mielessä ja se kannusti suorittamaan kaikki kurssit ajallaan. Sama lukujärjestys tutkinto-opiskelijoiden kanssa auttoi opintojen suorittamisessa, sillä opintojen aikatauluttamista ei tarvinnut hoitaa yksin.

Polkuopiskelu kannattaa

Kesällä 2022 Aino sai tiedon, että hänet on hyväksytty tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta ja tällä hetkellä Aino opiskelee toista vuotta liiketaloutta Vaasan ammattikorkeakoulussa. Kokemuksensa perusteella hän kannustaa kaikkia polkuopintoja miettiviä aloittamaan rohkeasti opinnot.

– Kannustan polkuopintojen pariin, jos on yhtään miettinyt sitä vaihtoehtoa. Mielestäni tämä on hyvä tilaisuus saada varmistusta siitä, onko opiskeltava ala oikea itselle. Tämä on myös hyvä väylä niille, jotka ovat käyneet monesti valintakokeissa, mutta koulupaikka ei ole auennut.

Julkaistu: 2023

Liiketalous tietojenkasittely 2000px

Sinustakin liiketalouden tradenomi?

Haluatko oppia navigoimaan varmalla kädellä kansainvälistyvän kaupan virroissa? Liiketalouden tradenomi opiskelee esimerkiksi markkinointia, kansainvälistä kauppaa, taloushallintoa tai oikeushallintoa. Koulutuksessa panostetaan kansainvälisyyteen, kielitaitoon ja aitoihin työelämäprojekteihin.

Lue lisää