VAMKin tietotekniikan insinöörikoulutuksesta hyvät eväät työelämään
Hidajete Isa
Hidajete Isa sai VAMKin tietotekniikan insinöörikoulutuksesta hyvät eväät työelämään. Opinnäytetyön tekeminen Nokia Siemens Networksille oli uran kannalta ratkaiseva askel.
Ratkaisukeskeinen kehittäjä
- Tietotekniikan insinööri amk 2011.
- Kotoisin Kosovosta, muutti Suomeen 13-vuotiaana.
- Asuu Helsingissä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.
- Työskentelee CGI Suomen palvelukoordinaattorina.
Puhelinlinjan toisesta päästä kuuluu lapsen puhetta. Hidajete Isa vastailee kolmevuotiaalle lempeästi samalla, kun kertoo opiskeluistaan ja uransa vaiheista tietotekniikan opinnoista kiinnostuneille. Perheellä on aina ollut suuri merkitys hänen elämänvalinnoilleen.
– Opiskeluni kestivät tavallista pidempään, koska sain ensimmäisen lapseni opintojen aikana. Myös muuttoni Vaasasta pääkaupunkiseudulle johtui siitä, että perheeni oli jo muuttanut tänne.
Kiinnostus insinöörin työhön on peräisin kotoa: Hidajeten isä on tekniikan insinööri ja matemaatikko. Ratkaisukeskeisenä ihmisenä häntä kiehtoo se, että teknologian avulla voi ratkaista monia arjen ongelmia. Opittavaa riittää, kun ala muuttuu koko ajan.
– Etenkin ohjelmointikielen ja tietokantaosaamisen opiskelu olivat minulle mielekkäitä. Sain VAMKista hyvät eväät työelämään, varsinkin syventävistä kursseista on ollut paljon hyötyä.
Hidajete kiittelee opiskeluaikaa Vaasassa, jota hän kuvailee viihtyisäksi ja rauhalliseksi.
– Iso kiitos kuuluu myös opettajille kannustuksesta ja motivaatiosta, heillä oli vahva ammattitaito alalta.
Oikeassa paikassa oikeaan aikaan
Hidajete Isan perhe muutti Kosovosta Suomeen vuoden 1997 lopussa sotaa pakoon. Isa oli silloin 13-vuotias ja siirtyi puolen vuoden kieliopintojen jälkeen suomenkieliseen yläkouluun.
– Koska tiesin jo varhain, mitä halusin, jatkoin elektroniikan ja tietoliikennetekniikan opintoihin ammattioppilaitokseen, jossa suoritin myös yhdistelmäopinnot. Sieltä jatkoin ammattikorkeakouluun vuonna 2004.
Opiskelun ohessa Hidajete oli kesätöissä Vaconilla (nyk. Danfoss) ja teki vuokratyöfirman kautta IT-tukihenkilön töitä muun muassa Nokia Siemens Networksille. Työpaikasta tuli merkittävä käännekohta uralle, koska Isa pääsi tekemään sinne opinnäytetyönsä.
– Tehtäviini kuului asiakastuki sekä huolto-, ylläpito- ja asennustehtävät. Työssäni kiersin useilla toimipisteillä ja samalla sain luotua suhteita.
Isa piti huolen, että oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jotta pääsi kysymään suoraan tutkimus- ja kehitystiimistä, olisiko heillä opinnäytetyöksi sopivaa projektia.
– Olin avoin ja utelias, ja pääsin mukaan suunnittelemaan ja rakentamaan uuden tuotteen käyttöliittymää osana tiimiä. Työ sisälsi tutkimusta, evaluointia, dokumentointia ja ohjelmointia. Tekniseen työhön ja dokumentaatioon meni puoli vuotta.
Työ kasvaa tekijänsä mukana
Vähältä piti, ettei Isa myös jäänyt töihin Nokia Siemens Networksiin. Yrityksen rekrytointikiellon vuoksi hän kuitenkin haki työtä muualta ja päätyi nykyiseen työpaikkaansa CGI:lle.
CGI:llä Isa kokee saaneensa kasvaa tehtävien mukana. Hän toimii palvelukoordinaattorina verkkolaskupalvelussa, eli hoitaa käyttöönotot ja projektit.
– Aloitin juniorina, ja silloin tehtäviin kuului vikatilanteiden selvitystä, tuotannon operointia ja perehtymistä verkkolaskuformaattiin. Nykyään hoidan projekteja alusta loppuun. Kun työ tarjoaa tarpeeksi uusia haasteita, mielenkiinto säilyy vuodesta toiseen.