Sosionomin opinnot ammattiurheilun ohella

Rilla Mehtätalo, VAMKin kummipelaaja Mailattaret

Rilla Mehtätalo

"Minullahan on silti huipputilanne, koska suoritan tutkintoa monimuoto-opintoina. Olen pystynyt panostamaan urheiluun ihan täysillä, vaikka opiskelen samaan aikaan tosissani."

Vaasan ammattikorkeakoulun ja pesäpalloseura Mailattarien yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden yhdistää ammattiurheilu ja opiskelu joustavasti.

Tavallisena arkiviikkona pesäpalloilija Rilla Mehtätalolla on yhdeksät urheiluharjoitukset. Kuusien iltaharjoitusten lisäksi kolmena aamuna on Vaasan seudun urheiluakatemian treenit, joten elämä pyörii melko pitkälti pesäpallon ympärillä.

Rillan joukkue Mailattaret pelaa Ykköspesissarjassa, ja hän kuuluu kapteenistoon. Sen lisäksi hän opiskelee Vaasan ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta sosionomin koulutusohjelmassa, joten aikataulujen sovittaminen on tuttua.

Minullahan on silti huipputilanne, koska suoritan tutkintoa monimuoto-opintoina. Olen pystynyt panostamaan urheiluun ihan täysillä, vaikka opiskelen samaan aikaan tosissani.

Rillalle opiskelu oli selvää. Hänen mukaansa pesäpalloilulla ei elä, vaikka olisi lajin huipulla.

– Nuoret naiset usein lopettavat pelaamisen taloudellisista syistä sitten, kun haluaa keskittyä opiskeluun. On tehtävä valinta opintojen ja urheilun välillä.

Tätä ongelmaa Vaasan ammattikorkeakoulu haluaa olla ratkaisemassa. VAMKin urheilijapolku lähtee siitä, että aktiiviurheilijallakin on oltava mahdollisuus hankkia korkeakoulutus ilman että harjoittelu kärsii siitä.

Nyt pesäpalloseura Mailattaret ryhtyykin VAMKin kanssa yhteistyöhön, jonka seurauksena seuran pesäpalloilevat naiset voivat päästä opiskelemaan ammattikorkeakouluun eräänlaista oikopolkua suoritettuaan ensin liiketalouden opintoja avoimen amk:n puolella.

Urheilu on yhteisvastuuta

Urheilijapolkua on lavennettu vähitellen syksystä 2020 saakka, jolloin aloitettiin ensimmäinen yhteistyö jalkapalloseura VPS:n kanssa. Keväällä 2021 oli vuorossa ensin Vaasan Sport, minkä jälkeen pesäpallo ja Mailattaret oli luonteva jatkumo urheilumyönteiselle korkeakoululle.

VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen näkee urheilun, kulttuurin ja koulutuksen yhteisöllisyyden rakennuspalikoina.

– Haluamme olla tukemassa urheilun monimuotoisuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia eri lähtökohdista tuleville ihmisille. Pesäpallolla on lisäksi upea historia, jota Pohjanmaalla arvostetaan.

Seuroille urheilijapolku on yksi tapa ilmentää vastuullista urheilukulttuuria. Mailattarien joukkueenjohtaja ja urheilumanageri Jukka Havulehto kertoo, että Mailattaret haluavat olla entistä näkyvämmin mukana pohjalaisten arjessa.

– Aiomme myös nostaa seuraa, joukkuetta ja yhteistyökumppaneita esille uusin ilmein sosiaalisessa mediassa, etupäässä Instagramissa ja Facebookissa.

Urheiluseuroille paikallinen korkeakouluyhteistyö on myös kilpailuetu. Kun pelaajat tekevät valintaa seurojen välillä, vaakakuppi voi heilahtaa sellaisen kaupungin puolelle, jossa on hyvät opiskelumahdollisuudet.

VAMKin kummipelaajaksi

Rilla Mehtätalosta tuli yhteistyön alkaessa VAMKin kummipelaaja Mailattarissa. Oulaisten Huiman kasvatti muutti Vaasaan opiskelujen vuoksi ja on viihtynyt todella hyvin.

– Täällä on mahtavat tilat harjoittelulle, kuten tilava Botniahalli Mustasaaren puolella.

Vuoden päästä keväällä Rilla valmistuu varhaiskasvatuksen opettajaksi. Hän on pitänyt monimuoto-opiskelusta, jossa moni opiskelija on aikuinen ja työelämässä.

– Meillä on tosi hyviä keskusteluja emmekä pelkää haastaa opettajia kysymyksillä.