Perheellinen on motivoitunut opiskelija

Felicia ahlnas

Felicia Ahlnäs

Tampereella vietetyt vuodet auttoivat Felicia Ahlnäsiä harjoittelemaan suomen kielen käyttöä arkisissa tilanteissa. Nyt opiskelu VAMKissa sujuu ruotsinkieliseltä hyvin.

Opiskelijatarina: sairaanhoitaja

Aamuisin Felicia Ahlnäsin poika lähtee kouluun, ja sen jälkeen alkaa äidin opiskeluaika.

Felicia opiskelee sairaanhoitajaksi Vaasan ammattikorkeakoulussa, jossa hän aloitti opinnot syksyllä 2020.

– Hain opiskelemaan VAMKiin ystävän suosituksesta. Kuulin häneltä hyvää oppilaitoksesta ja tutkinnosta.

VAMK on suomenkielinen korkeakoulu, mutta äidinkielenään ruotsia puhuva Felicia ei siitä hätkähtänyt. Hän oli muuttanut 18-vuotiaana Vaasasta Tampereelle, jossa asui kahdeksan vuotta. Siinä ajassa suomen kielestä oli jo ehtinyt tulla sujuva asiointikieli.

– Sain uusia ystäviä Tampereelta, ja he olivat kaikki suomenkielisiä. Kun olin asunut siellä jonkin aikaa, kielitaidon kehittymisen kuulemma huomasi selvästi, Felicia kertoo.

Tampereella asuessaan Felicia suoritti etäopiskeluna nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkinnon. Koulutus oli ruotsinkielinen, ja valmistuttuaan hän työskenteli jonkin aikaa ruotsinkielisessä työpaikassa. Kolmisen vuotta sitten Felicia muutti poikansa kanssa Vaasaan, ja ajatus opiskelujen jatkamisesta alkoi elää mielessä jälleen.

– Halusin pitää yllä ja kehittää suomen osaamistani, joten VAMK oli minulle hyvä vaihtoehto. Koska ammattitutkinnon suorittamisessa ei vaadittu kovin paljon kirjallisia tehtäviä, kirjoitustaitoni olivat ruosteessa myös äidinkielelläni. Olisin tarvinnut siihenkin harjoitusta.

Motivaatio kohdillaan

Koska Felicia aloitti opiskelun pandemia-aikana, syksyn lähiopinnot ja labratunnit vaihtuivat pian etäopiskeluun.

– Etäopiskelussa on ollut haasteensa. On pystyttävä itse luomaan päiväjärjestys ja keskityttävä työskentelyyn. Se ei aina ole ihan helppoa.

Felicia kertoo, että hänelle on ollut apua siitä, että lapsen koulu ja harrastukset luovat arkeen rytmin. Kävelylenkki katkaisee päivän sopivasti ja auttaa keskittymään. Aikuisena opiskelu tuntuu hyvältä.

– Täytän joulukuussa 30 enkä tee tätä mistään pakosta, vaan omasta tahdosta. Myös perhe lisää motivaatiota, kun aikaa opiskelulle on rajatusti.

Kirjoitustehtävät ovat tähän saakka sujuneet varsin hyvin, onhan suomen kieli kuitenkin ollut läsnä Felician arjessa jo pitkään.

– Ammattikorkeakouluissa opiskelee myös maahanmuuttajia, joiden äidinkieli ei ole suomi eikä ruotsi. He joutuvat tekemään todella paljon töitä pärjätäkseen. Jos he pystyvät siihen, kyllä minäkin.

Kielitaito käyttöön

Sairaanhoitajan amk-tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi sairaalassa, vuodeosastolla, työterveydessä, kotisairaanhoidossa tai ensiavussa. Opintoihin kuuluu paljon harjoittelua, joissa saa tuntumaa erilaisiin työympäristöihin.

Felicia Ahlnäs odottaa harjoitteluita innolla, jotta voisi tehdä päätöksen itselle sopivasta suuntautumisvaihtoehdosta. Hän on kiinnostunut muun muassa psykiatrisesta työstä.

– Vaasa tuntuu juuri nyt oikealta paikalta asua, mutta tulevaisuudessa voisin muuttaa ulkomaillekin. Sairaanhoitajia tarvitaan kaikkialla, ja kielitaitoni vuoksi töitä voisi löytyä esimerkiksi Ruotsista tai Norjasta.

Lue myös

vaihto-opiskelu
Jasmin Vainio

Jasmin Vainio

"Suosittelen jokaista lähtemään vaihtoon ja oppimaan uudesta kulttuurista ja itsestään. Vaihto kasvattaa ihmisenä ja varsinkin opintojen kannalta itsevarmuus kasvaa!"

Lue koko tarina
urheilijapolku
Rilla Mehtätalo

Rilla Mehtätalo

"Minullahan on silti huipputilanne, koska suoritan tutkintoa monimuoto-opintoina. Olen pystynyt panostamaan urheiluun ihan täysillä, vaikka opiskelen samaan aikaan tosissani."

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Michaela Vuorenmaa

Michaela Vuorenmaa

Työn merkityksellisyys ja viihtyvyys painoivat vaakakupissa niin paljon, että valmis tradenomi aloitti uuden alan opinnot VAMKissa.

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Alisa Mansikka-Aho

Alisa Mansikka-Aho

"Joukkueurheilussa on hyvin paljon samaa kuin sosionomin opinnoissa. Kummassakin ympäristössä tarvitaan hyviä kommunikointitaitoja sekä on osattava toimia osana monenlaisia ja erilaisia ryhmiä."

Lue koko tarina
Sote alan kehittäminen ja johtaminen
Kirsi Vaaranmaa

Kirsi Vaaranmaa

”Elämäni paras päätös”, kuvailee Kirsi valintaansa lähteä opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Moni ovi on avautunut hänen elämässään sen jälkeen.

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Matias Nissinen

Matias Nissinen

Matias Nissinen muutti Vaasaan jo yläkoulun jälkeen lukiota varten. Lukion ja armeijan jälkeen hän aloitti sairaanhoitajan opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa

Lue koko tarina