Nyt olen oikealla tiellä

Michaela vuorenmaa1

Michaela Vuorenmaa

Työn merkityksellisyys ja viihtyvyys painoivat vaakakupissa niin paljon, että valmis tradenomi aloitti uuden alan opinnot VAMKissa.

Michaela vaihtoi alaa ja opiskelee sairaanhoitajaksi: ”Nyt olen oikealla tiellä”

Hyväpalkkainen työ, hieno titteli, taattu tulevaisuus. Tällaisia ajatuksia vaasalaisella Michaela Vuorenmaalla oli, kun hän lähti opiskelemaan kansainvälisen kaupan tradenomiksi lukiosta valmistuttuaan.

Opinnot edistyivät, ja työelämä kutsui, mutta jokin tuntui olevan pielessä. Michaela muistelee, että työpaikka oli kiva ja muut työyhteisön jäsenet näyttivät nauttivan työstään.

– Itse olin koko ajan todella väsynyt. Työ kulutti minua, eikä tuntunut tuottavan iloa, jota olin ajatellut saavuttavani.

Vastavalmistunut tradenomi kävi läpi melkoisen sisäisen myllerryksen, kun mietti vaihtoehtojaan. Lopulta hän päätti alkaa opiskella täysin toista alaa ja hakeutui opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun sairaanhoitajan koulutusohjelmaan.

– Sairaanhoitajan työssä koen merkityksellisyyttä, kun saan auttaa ihmisiä. Tiedän olevani nyt oikealla tiellä.

Vaihteeksi suomeksi

VAMKissa opiskelukielenä on suomi, mikä oli Michaelalle pieni jännityksen paikka. Hänen äidinkielensä on ruotsi, joten kirjoitettua suomea on tullut käytettyä vähän.

– Olen kaksikielisestä perheestä, eli äitini on ruotsinkielinen ja isäni suomenkielinen. Meillä on puhuttu molempia kieliä.

Vaasassa suomenkielinen VAMK ja ruotsinkielinen Yrkeshögskolan Novia sijaitsevat lähekkäin Palosaarella. Oppilaitokset tekevät paljon yhteistyötä, joskin Michaela toivoisi vielä tiiviimpää kanssakäymistä opiskelijoiden välille.

– Yhdessä opiskelemalla ja käytännön harjoituksissa molempien kielten käyttämisestä voisi tulla entistä luontevampaa.

Valitse ala, josta pidät

Kesällä Michaela on ensimmäisessä hoitoalan työpaikassaan Vaasan keskussairaalassa. Hän työskentelee onkologian osastolla, jossa on hänen mukaansa hyvä ilmapiiri.

– Potilaiden kunto vaihtelee, osa on jopa saattohoitovaiheessa. He ovat kiitollisia hoidosta, ja tuntuu, että teen merkityksellistä työtä. Varsinkin nyt alussa pää on pumpattu täyteen uutta tietoa, mutta työpäivän jälkeen on hyvä olo.

Päätös alanvaihdosta ja muutamasta opiskeluvuodesta ihmetytti osaa Michaelan lähipiiristä. Hän huomasi, että sairaanhoitajan ammatilla on nykyään osittain kielteinen kaiku.

– Puhutaan matalasta palkkauksesta ja työn vaativuudesta, mutta keskustelusta tuntuu unohtuvan mielekkyys. Minusta on tärkeää, että jokainen tekee sellaista työtä, joka itsestä tuntuu oikealta. Työura on niin pitkä, että oman alan pohtiminen kannattaa varmasti.

Lue myös

vaihto-opiskelu
Jasmin Vainio

Jasmin Vainio

"Suosittelen jokaista lähtemään vaihtoon ja oppimaan uudesta kulttuurista ja itsestään. Vaihto kasvattaa ihmisenä ja varsinkin opintojen kannalta itsevarmuus kasvaa!"

Lue koko tarina
urheilijapolku
Rilla Mehtätalo

Rilla Mehtätalo

"Minullahan on silti huipputilanne, koska suoritan tutkintoa monimuoto-opintoina. Olen pystynyt panostamaan urheiluun ihan täysillä, vaikka opiskelen samaan aikaan tosissani."

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Michaela Vuorenmaa

Michaela Vuorenmaa

Työn merkityksellisyys ja viihtyvyys painoivat vaakakupissa niin paljon, että valmis tradenomi aloitti uuden alan opinnot VAMKissa.

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Alisa Mansikka-Aho

Alisa Mansikka-Aho

"Joukkueurheilussa on hyvin paljon samaa kuin sosionomin opinnoissa. Kummassakin ympäristössä tarvitaan hyviä kommunikointitaitoja sekä on osattava toimia osana monenlaisia ja erilaisia ryhmiä."

Lue koko tarina
Sote alan kehittäminen ja johtaminen
Kirsi Vaaranmaa

Kirsi Vaaranmaa

”Elämäni paras päätös”, kuvailee Kirsi valintaansa lähteä opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Moni ovi on avautunut hänen elämässään sen jälkeen.

Lue koko tarina
opiskelijatarina
Matias Nissinen

Matias Nissinen

Matias Nissinen muutti Vaasaan jo yläkoulun jälkeen lukiota varten. Lukion ja armeijan jälkeen hän aloitti sairaanhoitajan opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa

Lue koko tarina