Erillishaku - avoimen opinnoilla

Etusivunkuva testi1 1920x1080

Avoimen väylän kautta tutkintoon

Vaasan ammattikorkeakouluun voidaan ottaa erillisvalinnan kautta suorittamaan ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa hakija, joka on suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun kautta opintoja ja täyttää alla luetellut ehdot.

Hakeminen

Haku tapahtuu ammattikorkeakoulun ilmoittamina hakuaikoina Opintopolussa

Hakuajat:

 • 15.5.- 31.5.
 • 15.11.- 30.11.

Siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu lukukauden alussa (1.1. ja 1.8.).

Valintaperuste on voimassa toistaiseksi 1.8.2023 alkaen. 

 

Erillishaku ja tutkinnot

Vaasan ammattikorkeakouluun voidaan ottaa erillisvalinnan kautta suorittamaan AMK-tutkintoa tai YAMK-tutkintoa hakija, joka on suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun kautta opintoja ja täyttää alla listatut ehdot.

AMK-tutkinto
 1. Ammatillinen väylä (180 osp), hakija on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 30 op laajuiset väyläopinnot hakuajan päättymiseen mennessä. Opiskeluoikeuden tulee olla voimassa ammatillisessa oppilaitoksessa.
 2. Lukio-väylä, hakija on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 15 op laajuiset väyläopinnot hakuajan päättymiseen mennessä. Opiskeluoikeuden tulee olla voimassa lukiossa.
 3. Avoimen polkuopinnot ja erilliset opinto-oikeudet: Hakija on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 50 op koulutuskohtaisia opintoja hakuajan päättymiseen mennessä. Kaikissa avoimissa ammattikorkeakouluissa suoritetut (soveltuvat) ja hyväksiluettavat opinnot huomioidaan.
 4. Urheilijapolku: Opiskelija on suorittanut 30 op laajuiset koulutuskohtaiset polkuopinnot.
 5. Maahanmuuttajien valmentava koulutus: Opiskelija on suorittanut 30 op laajuiset koulutuskohtaiset polkuopinnot.
 6. Pathway-opinnot:  laajuus määräytyy sopimuksen perusteella tilaajan ja koulutuksen järjestäjän välillä.  Valinta on ehdollinen, kunnes pathway on suoritettu sovittujen ehtojen mukaisesti.

Yleistä

Opinnot, joilla haetaan on suoritettu pääsääntöisesti kahden vuoden aikana.

Sosiaali- ja terveysalalla voidaan edellyttää soveltuvuustestiin osallistumista. Soveltuvuuskokeen tulos on voimassa vain yhden haun ajan. Sosiaali- ja terveysalalle hakijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että opiskelija kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun.

YAMK-tutkinto
 1. Hakija voi hakea opiskeluoikeutta ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen, kun hän on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 15 op hakuajan päättymiseen mennessä.
 2. Opintojen tulee olla haettavaan koulutukseen soveltuvia ja hyväksi luettavia opintoja, kaikissa avoimissa ammattikorkeakouluissa suoritetut opinnot hyväksytään.
 3. Ylempään amk-tutkintoon hakevalla hakijalla tulee olla ammattikorkeakoulu-lain 25§ mukainen soveltuva korkeakoulututkinto/ opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto, sekä tämän jälkeen hankittu vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta.
 4. Soveltuva pohjakoulutus YAMK-tutkintoon tulkitaan yhteishaun voimassa olevasta valintaperusteesta.
 5. Ammattikorkeakoulu hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen.

Ohjeet avoimen kautta hyväksytyille

 

 1. Vahvista saamasi opiskelupaikka Oma Opintopolku- palvelussa määräaikaan mennessä, muutoin opiskelupaikkasi peruuntuu. Huomioithan, että paikan vastaanotto on sitova, eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa.
 2. Avoimen erillishaun kautta valittuja opiskelijoita koskee yhden korkeakoulupaikan säännös
 3. Ilmoittaudu paikan vastaanotettuasi läsnä- tai poissaolevaksi Oma Opintopolun kautta. Ensimmäisen lukuvuoden poissaolo on mahdollista ainoastaan lakisääteisistä syistä. 
 4. Muista maksaa terveydenhoitomaksu (YTHS) suoraan Kelaan oma aloitteisesti. Erillistä laskua ei lähetetä. Maksu on lakisääteinen ja pakollinen kaikille tutkinto-opiskelijoille ja siten myös avoimen väylältä siirtyneille opiskelijoille.
 5. Tutustu opinto-oppaasta löytyvään uuden opiskelijan tietopakettiin

Opiskelijatunnukset ja opintojen hyväksilukeminen tutkintoon

 1. Avoimen väylän kautta hyväksytylle opiskelijalle luodaan uusi opiskeluoikeus tutkintoroolissa opiskelijahallintojärjestelmään (Peppi). Tässä yhteydessä opiskelijanumerosi muuttuu ja uudelle tunnukselle tulee luoda salasana Suomi.fi -palvelussa. Tarkempia tietoja it-oppaassamme.  (Huom. It-opas vaatii sisäänkirjautumista ulkoverkossa).
 2. Opiskeluoikeus tutkinto-opiskelijana alkaa lukukausien alussa 1.1 tai 1.8.
 3. Mikäli sinulla on kesken jääneitä suorituksia ja ilmoittautumisia avoimen opiskeluoikeudella, tulee ne yhdistää uudelle tutkinto-opiskeluoikeudelle.  Huomioithan, että yhdistäminen on mahdollista vain, mikäli uutta tunnusta ei ole vielä käytetty (Moodlessa). Olethan yhteydessä opiskelijapalveluihin edellä mainituissa tilanteissa ennen opintojen alkua, opintotoimisto@vamk.fi
 4. Uudet ilmoittautumiset toteutuksille tehdään uudella opiskeluoikeudella opiskelijan työpöydän kautta (PAKKI).
 5. Aiemmin suorittamasi opinnot hyväksiluetaan uudelle opiskeluoikeudelle ilman eri hakemusta.  Kun opinnot on hyväksiluettu tutkinto-opiskeluoikeudelle, aiempi avoimen amk:n opiskeluoikeus päättyy.
 6. Opinnot hyväksiluetaan uudelle opiskeluoikeudelle noin 1kk kuluessa opintojen aloituksesta. Aiemman avoimen opiskeluoikeutesi suoritukset näet tähän saakka opiskelijan työpöydällä, kun vaihdat profiili-valikossa opiskeluoikeutesi tietoja.
 7. Opinnot jatkuvan pääsääntöisesti samassa ryhmässä, kuin missä olet opiskellut avoimen polkuopinnoissa. Olethan tarvittaessa yhteydessä koulutusyksikkösi opinto-ohjaajaan HOPS-ohjauksen osalta ja ryhmäsi varmistamiseksi.