Robottien valmentaja

  Konetekniikka, insinööri AMK

  Konetekniikan insinöörin työ on muuttunut lyhyessä ajassa. Rasvaiset rattaat vaihtuivat jo vuosia sitten robottien ohjelmoimiseen ja automaation ymmärtämiseen. Kone- ja metalliteollisuus työllistää pelkästään Vaasan seudulla noin 8000 ihmistä. Konetekniikan insinöörinä voit paneutua esimerkiksi suunnitteluun, tuotekehitykseen, robottiautomaatioon, projektinjohtamiseen tai myyntiin. Opintoihin sisältyy joka lukuvuosi yksi iso projekti, johon suurin osa opinnoista liittyy. Tiimityöskentelyn lisäksi projekteihin kuuluu aina raportointia ja esittelyä, täydellinen paketti taitoja työnantajien mielestä siis!

  240 op / 4 vuotta | Päiväopiskelu | Harjoittelu: 30 op | Aloituspaikat: 40

  Seuraava haku: Kevät 2021

   


  Sinustako koneinsinööri?

  Töitä tekeville

  Kone- ja metalliteollisuus on Suomen teollisuudenalojen suurin työllistäjä, tuottaja ja tavaranviejä. Ala onkin suosittu, sillä se tarjoaa loputtomasti erilaisia työtehtäviä, ja sopii sekä miehille että naisille.

  VAMKin konetekniikan koulutuksessa opit taitoja, joita alueen työnantajat arvostavat. Pidämme tiiviisti yhteyttä työelämään, joten tiedämme, minkälaisia konetekniikan osaajia teollisuus tarvitsee. Yhteistyön myötä myös kesätyö- ja harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetöiden aiheita riittää. Ja mikä parasta, myös työpaikkoja opiskelujen jälkeen.

  Mikäli vielä AMK-tutkinnon ja työkokemuksen jälkeen haluat oppia lisää alalta, voit jatkaa opintoja maisteritasoiseen tutkintoon johtavassa Project Management -koulutuksessamme. Myös diplomi-insinööritutkintoon koulutus antaa hyvän pohjan.

  Koneinsinööreille maksetaan kilpailukykyistä palkkaa. Myös jatko-opintomahdollisuudet ovat erinomaiset.

  Projektien huippuosaamista

  Koneinsinööriopintoihin kuuluivat erilaiset projektit, jolloin työskennellään oikeiden asiakkaiden ja työhaasteiden parissa. Konetekniikan koulutuksemme on projektiosaamisen opetuksen huippuja Suomessa, ja se on huomioitu muun muassa seuraavilla valtakunnallisilla tunnustuksilla:

  Konetekniikka_palkintologot.png

  • Korkeakouluopiskelijoiden Project Management Championship -kilpailun ensimmäinen sija 2019 ja 2018
  • Valtakunnallisen SICK-innovointikilpailun voitto vuonna 2018
  • Project Management -koulutus on palkittu Vuoden akateeminen projektiteko 2017 -palkinnolla  Fiilistele videoiden parissa

  Tiimissä taidot haltuun

  Konetekniikka on tiimitaiturin unelma-ala, sillä opintoihin kuuluu vähintään yksi projektiluontoinen työ lukuvuodessa. Pääsetkin heti ensimmäisestä opiskelupäivästä lähtien mukaan tiiviiseen ryhmään, missä työskentelet koko opiskeluajan.

  Ensimmäisenä vuonna puretaan ja kootaan skootteri, ja samalla kaikki työvaiheet dokumentoidaan. Tiimityöskentelyn lisäksi opit muitakin tärkeitä taitoja, kuten raportointia ja esittelyä.

  Jokaisen tiimiläisen vahvuudet täydentävät toisiaan: lopputuloksena lukuvuoden päättyessä on valmis projekti.

  Toisena vuonna suunnitellaan ja koneistetaan vaihdelaatikko. Projekti tehdään usein yhteistyössä eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Kansainvälisessä projektissa opit, miten tärkeää kommunikointi on, jotta työ saadaan sujumaan ja tehtyä loppuun asti.

  Projekteja tehdään myös yhteistyössä yritysten kanssa Roboakatemiassa, missä pääset tekemään robotiikkaan liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimeksiantoja alueen työelämälle. Opiskelijat ovat olleet mukana esimerkiksi robottien tarttujien ja jigien suunnittelussa sekä kehittäneet tuotteita ideasta valmiiksi tuotteeksi saakka.


  Konetekniikan koulutuksen sisältö

  Konetekniikan koulutuksessa hyödynnetään samoja ohjelmistoja, joita yrityksetkin käyttävät. Alan tärkeät opintokokonaisuudet projektijohtamisen lisäksi ovat 3D-kone- ja laitesuunnittelu, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotantotalous, joihin perehdyt monipuolisesti opintojen aikana.

  Mikäli haaveilet kansainvälistä tehtävistä, voit suorittaa opintoja myös englanniksi tai ulkomailla yritysten vientiprojekteissa.

  Alan perusteiden jälkeen valitset suuntavat opinnot seuraavista kokonaisuuksista:

  • Kone- ja automaatiosuunnittelu: Opit innovoimaan, kehittämään, suunnittelemaan ja toteuttamaan laitejärjestelmiä aidossa yritysprojektissa.
  • Process and Project Management: Yhdistät tekniikan perusopinnot prosessien kehittämisen ja projektijohtamisen opintoihin. Koulutus valmistaa sertifioidun projektiosaajan tutkintoon. Osa opinnoista on englanniksi.
  • Projektiopinnot: Työskentelet yrityksen oikeassa projektissa joko Suomessa tai ulkomailla. Projektityöskentelyn ohella luet kirjallisuutta, teet kirjallisia tehtäviä ja raportoit oppimaasi.

  Konetekniikan opetussuunnitelma  Technobothnia

  VAMKissa tulet viettämään paljon aikaa Technobothniassa, huippulaatuisessa opetus- ja tutkimuslaboratoriossa. Siellä pääset osallistumaan yrityksille tehtäviin projekteihin ja harjoittelemaan käytännön taitoja laitteilla, joita yrityksissäkin käytetään.

  Tutustu Technobothniaan

  Konetekniikan ala ja ammatit

  Konetekniikan insinööri on joustava ja kielitaitoinen, lisäksi työnantajat arvostavat neuvottelu- ja esiintymistaitoja. Myös pitkäjänteisyys on plussaa projekteissa, joissa pitää osata hankkia uutta tietoa, soveltaa ja yhdistää sitä, sekä samalla ajatella taloudellisesti. Työskentelet isoissa vientiyrityksissä tai pienemmissä, paikallisissa yrityksissä, osavalmistusta tai kokoonpanoa tekevissä konepajoissa, tehtaissa, suunnittelutoimistossa tai yrittäjänä.

  Konetekniikan insinöörinä ammattinimikkeesi voi olla:

  • Suunnitteluinsinööri
  • Tuotekehitysinsinööri
  • Projekti-insinööri
  • Tuotannonsuunnittelija
  • Asennusvalvoja
  • Kunnossapitoinsinööri
  • Myynti-insinööri

  Koneinsinöörinä seuraat alan kehitystä ja osaat soveltaa sitä kehittyviin tuotantomenetelmiin, ympäristöasiat aina huomioiden.


  Hae opiskelemaan

  Tutustu lisää konetekniikan koulutukseen (päivätoteutus) osoitteessa opintopolku.fi

  Siirry Opintopolkuun

  Opiskelija kertoo

  "Töihin ulkomaille"

   

  Tiiu Tuohimäki unelmoi tulevaisuudessa työskentelevänsä projektinjohtajana jossain päin Aasiaa.

   

  Miksi VAMKiin?

  Asuin jo valmiiksi Vaasassa, joten se oli hyvä vaihtoehto Tampereelle, jonne olin ensisijaisesti ajatellut lähteväni opiskelemaan. Opintojen alkaminen ei kummemmin jännittänyt, kun ei tarvinnut miettiä muuttamista ja jännittää uutta kaupunkia.

  Ensimmäinen koulupäiväsi VAMKissa?

  Ensimmäisen viikon aikana aloiteltiin kursseja, käytiin istumassa iltaa kaupungilla uusien luokkakavereiden kanssa ja vietettiin yksi päivä tutustuessa toisiimme Österhankmon leirikeskuksessa. Tutustuin luokkakavereihin helposti, pari entuudestaan tuttuakin oli, joten se helpotti hieman asiaa. Otti oman aikansa oppia liikkumaan koululla, mutta onneksi ensimmäisen päivän jälkeen ei tarvinnut etsiä yksin, koska muut olivat yhtä hukassa. Erilaiset opiskelijatapahtumat iltaisin ja viikonloppuisin auttoivat sopeutumaan: niissä sai kysellä useamman vuoden opiskelleilta ja tutustua myös muiden alojen opiskelijoihin.

  Mielipiteesi opinnoista?

  Opiskelen konetekniikkaa ja olen erikoistunut opinnoissani englannin kielellä suoritettavaan kansainväliseen energiatekniikkaan ja johtamiseen. Hyödyllisin kurssi on ollut vaihdelaatikkoprojekti, joka tehtiin toisen vuoden projektityönä. Turhin kurssi mielestäni on ollut statiikka: siitä ei jäänyt mieleen yhtään mitään.

  Kokemuksesi työharjoittelusta?

  Harjoittelussa opitut asiat ovat auttaneet opiskelua paljon. Ensimmäisen vuoden kesänä pääsin Wärtsilän kiertokankiverstaalle työnjohtajaharjoittelijaksi. Jatkoin seuraavan vuoden osa-aikasopimuksella, kävin tekemässä 3D-suunnittelua ja työohjeita. Toisen vuoden kesänä vaihdoin taas pääasiassa työnjohtajan työhön, samalla tein työohjeita, 3D-mallinnusta ja perehdyin koneistustyökaluihin. Sain myös opinnäytetyöaiheen samasta paikasta.

  Mieleenpainuvinta opintojen varrelta?

  Hauskin ja samalla kamalin kokemus oli ensimmäisen vuoden kastajaiset eli Olutpialaiset. Inhosin pukeutua ja olin varma, että inhoan myös tutorien pitämiä rasteja, mutta loppujen lopuksi päivä oli loistava ja yksi opiskeluajan parhaimpia.

  Parasta Vaasassa?

  Tässä elämänvaiheessa ehdottomasti muut opiskelijat!

  Tiiu Tuohimäki


  Opiskele tutkinto työn ohessa

  Kuulostaako itsenäisyys ja joustavuus hyvältä? Voit opiskella tutkinnon myös monimuoto-opintoina. Tutustu konetekniikan monimuotokoulutukseen.

  Kiinnostuitko monimuoto-opinnoista