Tulevaisuuden ohjelmoija

  Tietotekniikka, insinööri AMK

  Miltä kuulostaisi esimerkiksi mobiilikehitys tai elektroniikan ohjelmointi? Tietotekniikkaa tarvitaan kaikkialla, joten tietotekniikan insinööri on tulevaisuuden halutuin tekijä alan kehittyessä ja kasvaessa. VAMKissa voit erikoistua ohjelmistotekniikkaan ja sulautettuihin järjestelmiin. Osa opinnoista toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa.

  240 op / 4 vuotta | Päiväopiskelu | Harjoittelu: 30 op | Aloituspaikat: 50

  Seuraava haku: Kevät 2021


  Haluatko olla mukana maailmanhistorian suurimmassa murroksessa, digitalisaatiossa?

  tietotekniikka.png
  Sovellusten kehittäminen

  Tietotekniikassa opit kehittämään sovelluksia mobiililaitteille, webbiin ja pilvipalveluihin.

  tietotekniikka.png
  Sulautetut järjestelmät

  Tietotekniikassa opit älykkäiden järjestelmien elektroniikan suunnittelua ja ohjelmointia.

  tietotekniikka.png
  Iot ja tietoturva

  Tietotekniikassa opit esineiden internetin (IoT) ja tietoturvan keskeiset periaatteet.

  Sinustako tietotekniikan insinööri?

  Tietotekniikkaa tarvitaan kaikkialla

  Tietotekniikkaan törmää joka puolella ja se on mukana ihmisten arjessa - niin työssä kuin vapaa-ajalla. Myös kaikenkokoiset yritykset tarvitsevat tietotekniikkaa ja ammattilaisia hoitamaan siihen liittyviä tehtäviä, joten alan opiskelu kannattaa.

  Alalla uusien asioiden nopea omaksuminen on valttia.

  Opettajamme pitävät tiiviisti yhteyttä työelämään, joten tiedämme, minkälaisia tietotekniikkaguruja teollisuus tarvitsee. Yhteistyön myötä opiskelijat saavat myös kesätyö- ja harjoittelupaikkoja sekä aiheita opinnäytetöihin.

  VAMKin tietotekniikan opinnoissa riittää runsaasti valinnanvaraa ohjelmistotekniikasta sulautettuihin järjestelmiin ja mobiilikehitykseen, joten voit opiskella juuri sinua kiinnostavia asioita. Vaasassa sijaitsee Suomen suurin energiakeskittymä: tämän vuoksi myös tietotekniikassa painotetaan energiatekniikan sulautettuja ratkaisuja, joilla voidaan vaikuttaa energian säästöön, tuotantoon ja jakeluun.


  Technobothnia

  VAMKissa tulet viettämään paljon aikaa Technobothniassa, huippulaatuisessa opetus- ja tutkimuslaboratoriossa. Siellä pääset osallistumaan yrityksille tehtäviin projekteihin ja harjoittelemaan käytännön taitoja laitteilla, joita yrityksissäkin käytetään.

  Tutustu Technobothniaan

  NAO opettaa ohjelmointia

  VAMKin tietotekniikan koulutuksessa perehdyt ohjelmointiin humanoidirobottien seurassa. Samalla opit matematiikkaa, elektroniikkaa, tiedonsiirtoa ja mekaniikkaa - aivan huomaamatta! Esimerkiksi robotiikassa opiskelijat ovat päässeet kehittämään sovelluksia, joissa humanoidirobotti NAO:lle opetetaan eri taitoja.

  Opiskelijoiden käsissä NAO on oppinut kiipeämään portaita ja pelaamaan mobiilipeliä.

  Tietotekniikan opiskelijat pääsevät tekemään projekteja myös teollisuudelle ja muille yritysasiakkaille. Käytännönläheisissä ja opettavaisissa projekteissa omaksut työelämässä tarvittavia taitoja: tiimipelaamista, kommunikointia, dokumentointia ja projektityöskentelyä. Koska mukana on myös kansainvälisiä opiskelijoita, kielitaito paranee ja kaveriporukka kasvaa. Jos kansainväliset tehtävät kiinnostavat, voit opiskella tietotekniikan tutkinnon kokonaan englanniksi.

  Tietotekniikan opetussuunnitelma


  Fiilistele videoiden parissa

  Tietotekniikan ala ja ammatit

  Tietotekniikan insinöörinä osaat kehittää ja luoda uusia tuotteita ja sovelluksia yrityselämän tarpeisiin. Sopeudut nopeasti uusiin työtehtäviin, olet yritteliäs etkä pelkää muutosta.  Sinulla on myös luonnollinen taipumus matemaattisiin aiheisiin, ja haluat tutkia, kehittää, soveltaa ja tehdä.

  Työpaikkoja löytyy laidasta laitaan. Jo ensimmäisen vuoden opiskelijat voivat olla töissä yrityksissä mikrotukihenkilöinä, ja myöhemmin työskennellä elektroniikka- ja tietotekniikka-alan yrityksissä tutkimusosastoilla, suunnittelutehtävissä tai tuotekehityksessä. Useasti tietotekniikan insinöörit toimivat myös yrittäjinä. Erityisesti Vaasan seudulla tietotekniikan insinöörit työllistyvät suuriin vientiyrityksiin tai niiden alihankkijoille.

  Tietotekniikan insinöörin ammattinimike voi olla:

  • Tuotekehitysinsinööri
  • Projektipäällikkö
  • Ohjelmoija
  • Elektroniikkasuunnittelija
  • Tietoliikennesuunnittelija
  Alan teknisen osaamisen lisäksi työnantajat arvostavat hyviä viestintätaitoja, sillä työhön kuuluu paljon yhteistyötä asiakkaiden kanssa.


  Opiskelija kertoo

  ”Vaasassa on opiskelijan hyvä olla”


  Oulusta Vaasaan muuttanut Riina Pussinen yllättyi Vaasan suuresta opiskelijamäärästä ja on nauttinut opiskelijaelämästä meren äärellä.

  Miksi VAMKiin?

  Hain opiskelemaan VAMKiin, koska Vaasa vaikutti kaupunkina kivalta. Sain asunnon Vaasan opiskelija-asuntosäätiöltä VOASilta tosi nopeasti hakemuksen tekemisen jälkeen. Asuin kolme ensimmäistä vuotta koulun ja keskustan lähellä sijaitsevassa Olympiakorttelissa, jossa viihdyin hyvin.

  Ensimmäinen koulupäiväsi VAMKissa?

  Tutustuin jo ensimmäisenä päivänä luokkakavereihin, ja illalla oli vielä kaupunkikierros, jossa sai tutustua lisää. Heti alussa oli helppo tutustua luokkakavereihin, ja vieläkin meillä on huikea luokkahenki. Olin aluksi hukassa koulussa, mutta tutorit kierrättivät koulua ympäri ja näyttivät, missä mitkäkin luokat ovat. Lisäksi meillä oli tosi kattava infotilaisuus koulun puolesta, missä kaikki asiat selitettiin. Tarvittaessa tutoreilta pystyi aina kysymään lisää apua.

  Kokemuksesi työharjoittelusta?

  Harjoittelussa laitetaan se käytäntö testiin, mitä koulussa opiskellaan. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden tammikuussa aloitin harjoitteluihin hakemisen tosissani. Pääsin haastatteluun OP:lle, josta sitten sainkin kesäharjoittelupaikan testaajana. Seuraavana kesänä sain jatkaa OP:lla, mutta tällä kertaa koodarin hommissa. Pidin työpaikastani, ja vietin kolmannenkin kesän koodaamassa samassa paikassa. Työharjoitteluissa tuntui, että on oppinut hurjasti.

  Kävitkö vaihdossa?

  Olin viisi kuukautta vaihdossa Thaimaassa, jossa sain tilaisuuden matkustaa paljon. Kävin Thaimaan lisäksi Vietnamissa, Hong Kongissa, Singaporessa, Malesiassa ja Indonesiassa.

  Mieleenpainuvinta opintojen varrelta?

  Parasta opiskelussa on ollut tutorina toimiminen, jossa olen päässyt tutustumaan eri alojen ihmisiin. Näistä ihmisistä on tullut hyviä ystäviäni.

  Parasta Vaasassa?

  Luulin Vaasan olevan pieni kaupunki. Tämä on osoittautunut vääräksi, sillä kaupunkihan on juuri sopiva, ja kokoonsa nähden Vaasan keskusta on iso! Jopa viidesosa vastaan tulevista kaupunkilaista on opiskelijoita.

  Tulevaisuudensuunnitelmasi?

  Koodareita tarvitaan tällä hetkellä työmarkkinoilla, eli työllisyysnäkymät ovat hyvät. Unelmatyöpaikallani saisin koodata jotain web-viewia, oli se sitten puhelimen sovellus tai ihan tavalliset nettisivut. Lisäksi tietokanta-asiat kiinnostavat.

  Riina Pussinen


  Hae opiskelemaan

  Tutustu lisää tietotekniikan koulutukseen (päivätoteutus) osoitteessa opintopolku.fi

  Siirry Opintopolkuun

  Opiskele tutkinto työn ohessa

  Kuulostaako itsenäisyys ja joustavuus hyvältä? Voit opiskella tutkinnon myös monimuoto-opintoina. Tutustu tietotekniikan monimuotokoulutukseen. HAE 18.3.-1.4.

  Lue lisää monimuoto-opinnoista