Suomi elää Länsirannikosta
Vaasan ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Centria ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Novian ammattikorkeakoulu ovat vuoden 2023 alusta sitoutuneet tiiviiseen Länsirannikkoyhteistyöhön opetus- ja kulttuuriministeriön mahdollistamana. Länsirannikko-yhteistyötä koordinoi Vaasan ammattikorkeakoulu. Länsirannikon ammattikorkeakoulut muodostavat selkeän osaamiskeskittymän, jonka painopistealueina ovat teollisuus, energia, logistiikka, terveys ja hyvinvointi sekä huoltovarmuus. Yhteistyön ensivaiheessa syvennytään erityisesti digitaalisen valmistusteknologian ja robotiikan sekä puhtaan energian ratkaisujen ympärille rakentuvaan yhteistyöhön.
Temaattiset painopisteet ovat nousseet alueiden älykkään erikoistumisen strategioista, alueiden ja niiden teollisuuden tarpeista sekä ammattikorkeakoulujen strategisista painopisteistä. Länsirannikon korkeakoulujen vahvuudet ja osaamiset täydentävät toisiaan. Teollisuuden ja työelämän tarpeet ovat alueella strategisesti yhteiset. Temaattisella yhteistyöllä tavoitellaan ennakoivaa otetta ja monialaista yhteistyötä systeemisten haasteiden ratkaisemiseksi.
Länsirannikon ammattikorkeakoulut haluavat yhdessä varmistaa alueiden yrityksille ja työelämälle uutta työvoimaa ja nykyisen työvoiman osaamisen ja työkyvyn ylläpitoa, t&k-voimaa pilotointeihin, kokeiluihin ja kehittämiseen sekä innovointia ja validointia tuleviin investointeihin.
Länsirannikko-ohjelmassa mukana olevat ammattikorkeakoulut haluavat yhdessä varmistaa, että alueiden yritykset ja työelämä löytävät edelleen osaavaa työvoimaa tarpeisiinsa ja voivat näin panostaa kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tiivistyvä tutkimus- ja koulutusyhteistyö lisää koko alueen houkuttelevuutta ja edesauttaa kansainvälisten investointien ja osaajien saamista alueelle.
Teollisuuden ja työelämän tarpeisiin vastaaminen
Länsirannikko-yhteistyön puitteissa yhteistyötä syvennetään seuraavilla aloilla: digitaalinen valmistusteknologia, robotiikka ja puhtaan energian ratkaisut, hyvinvointi, logistiikka ja huoltovarmuus. Tavoitteena on olla edelläkävijöitä näillä aloilla ja tukea tulevaisuuden teknologista kehitystä.
Osaavan työvoiman varmistaminen
Länsirannikon AMK:eilla on keskeinen rooli osaavan työvoiman tuottajina. Yhteistyön avulla varmistetaan, että alueiden yritykset ja työelämä löytävät edelleen osaavaa työvoimaa tarpeisiinsa ja voivat näin panostaa kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen.
Tiivistyvä tutkimus- ja koulutusyhteistyö
Ammattikorkeakoulut ovat yrityksille erinomaisia yhteistyökumppaneita tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa sekä tarjoavat esimerkiksi vahvistusta yritysten investointipäätöksiin. Syventyvä yhteistyö mahdollistaa vaikuttavammat TKI-hankkeet, monipuolisen koulutustarjonnan ja tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäytön.
Länsirannikon ammattikorkeakoulujen yhteistyöohjelma
TuAMKin, VAMKin, SAMKin, Centrian ja Novian Länsirannikko-ohjelma 2023–2025 rakentuu kahden ajankohtaisen teeman ympärille, joita ovat digitaalinen valmistusteknologia ja robotiikka sekä puhtaan energian ratkaisut. Temaattiset painopisteet ovat nousseet alueiden älykkään erikoistumisen strategioista, alueiden teollisuuden tarpeista sekä alueen ammattikorkeakoulujen strategisista painopisteistä. Yhteistyön pitkän tähtäimen tavoitteena on vahvistaa länsirannikon osaamispohjaa ja tukea näin alueellista kehitystä sekä lisätä ennakoivaa otetta ja monialaista yhteistyötä systeemisten haasteiden ratkaisemiseksi. Tiivis länsirannikkoyhteistyö mahdollistaa entistä vaikuttavampien TKI-hankkeiden toteuttamisen, laadukkaiden yhteisten koulutusten tarjoamisen sekä vastaa aluetta vaivaavaan osaajapulaan.
Teollisuuden ja työelämän tarpeet ovat länsirannikon alueella strategisesti yhteiset ja yhteistyötä on tehty luontevasti jo pitkään. Lisäksi länsirannikkoa yhdistää pitkäaikainen ja tiivis yhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa. Vihreä siirtymä, osaajapula sekä turvallisuusympäristön muutos energiakriisivaikutuksineen korostavat entisestään aktiivisen yhteistyön merkitystä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä; Länsirannikko-ohjelmalla tähdätäänkin tiiviimpään yhteistyöhön myös ruotsalaisten ja norjalaisten kumppaneiden kanssa.
Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK), Turun ammattikorkeakoulu (TuAMK), Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), Centria-ammattikorkeakoulu ja Novian ammattikorkeakoulu eli ns. länsirannikon ammattikorkeakoulut muodostavat selkeän osaamiskeskittymän, jonka painopistealueina ovat teollisuus, energia, logistiikka, terveys ja hyvinvointi sekä huoltovarmuus. Yhteistyön ensivaiheessa syvennytään erityisesti digitaalisen valmistusteknologian ja robotiikan sekä puhtaan energian ratkaisujen ympärille rakentuvaan yhteistyöhön. Korkeakoulut ovat vuoden 2023 alusta sitoutuneet tiiviiseen Länsirannikko-ohjelmaan, opetus- ja kulttuuriministeriön mahdollistamana ja tukemana.
VAMKin, TuAMKin, SAMKin, Centrian ja Novian Länsirannikko-ohjelma 2023–2025 rakentuu kahden ajankohtaisen teeman ympärille, joita ovat digitaalinen valmistusteknologia ja robotiikka sekä puhtaan energian ratkaisut. Temaattiset painopisteet ovat nousseet alueiden älykkään erikoistumisen strategioista, alueiden teollisuuden tarpeista sekä alueen ammattikorkeakoulujen strategisista painopisteistä. Yhteistyön pitkän tähtäimen tavoitteena on vahvistaa länsirannikon osaamispohjaa ja tukea näin alueellista kehitystä sekä lisätä ennakoivaa otetta ja monialaista yhteistyötä systeemisten haasteiden ratkaisemiseksi. Tiivis länsirannikkoyhteistyö mahdollistaa entistä vaikuttavampien TKI-hankkeiden toteuttamisen, laadukkaiden yhteisten koulutusten tarjoamisen sekä vastaa aluetta vaivaavaan osaajapulaan.
Teollisuuden ja työelämän tarpeet ovat länsirannikon alueella strategisesti yhteiset ja yhteistyötä on tehty luontevasti jo pitkään. Nykyteemojen lisäksi yhteistyötä vahvistetaan hyvinvoinnissa, huoltovarmuudessa ja logistiikassa. Uudet liiketoimintamallit linkittyvät luontevasti kokonaisuuteen. isäksi länsirannikkoa yhdistää pitkäaikainen ja tiivis yhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa. Vihreä siirtymä, osaajapula sekä turvallisuusympäristön muutos energiakriisivaikutuksineen korostavat entisestään aktiivisen yhteistyön merkitystä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä; Länsirannikko-ohjelmalla tähdätäänkin tiiviimpään yhteistyöhön myös ruotsalaisten ja norjalaisten kumppaneiden kanssa.
Länsirannikon merkitys kasvaa entisestään
Länsirannikon merkitys Suomen kilpailukyvylle, elinvoimalle ja hyvinvoinnille on elintärkeä. Esimerkiksi teollisuuden toimipaikoista joka neljäs yli 10 henkilön yritys sijaitsee länsirannikolla. Lisäksi alue tuottaa viidenneksen koko maan BKT:sta. Suomen tavaraviennistä länsirannikon osuus on yli kolmannes ja alue on Suomen kärkikastia korkean jalostusasteen tuotteissa. Länsirannikon korkean teknologian vientiyritysten huomattava määrä tekee alueesta merkittävän kansalliselle huoltovarmuudelle sekä hedelmällisen kasvualustan uusille innovaatioille ja tuotantoteknologioille. Alueella on selkeästi vetovoimaa: länsirannikon ammattikorkeakouluista valmistuneista yli 70 % jää alueelle töihin. TKI-menojen osuus on tällä hetkellä jo neljännes koko maan TKI-menoista. Lisäksi alueen haasteet ovat yhteiset ikääntyvän väestön, työvoimapulan ja pitkien etäisyyksien suhteen.
Osaavaa työvoimaa ja monipuolista tukea yritysten TKI-toimintaan
Länsirannikon ammattikorkeakouluilla on keskeinen rooli osaavan työvoiman tuottajina. Länsirannikko-ohjelmassa mukana olevat ammattikorkeakoulut haluavat yhdessä varmistaa, että alueiden yritykset ja työelämä löytävät edelleen osaavaa työvoimaa tarpeisiinsa ja voivat näin panostaa kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tämä edellyttää yhä räätälöidympiä koulutuskokonaisuuksia, entistä rohkeampia TKI-toiminnan avauksia sekä avointa yhteiskehittämistä.
Tiivistyvä tutkimus- ja koulutusyhteistyö lisää koko alueen houkuttelevuutta ja edesauttaa kansainvälisten osaajien saamista alueelle. Lisäksi ammattikorkeakoulut ovat avainasemassa, kun etsitään parhaita keinoja kehittää nykyisen työvoiman osaamista, parantaa työhyvinvointia sekä kasvattaa työntekijöiden innovointivalmiuksia. Ammattikorkeakoulut voivat lisäksi toimia yritysten kumppaneina TKI-hankkeissa, kokeiluissa ja innovoinnissa sekä tarjota esimerkiksi validointia tuleviin investointeihin.
Yhteistyön syventäminen merkitsee entistä vaikuttavampaa TKI-toimintaa
Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla on runsaasti valtakunnallisesti merkittävää digitaalisen valmistustekniikan, automaation ja robotiikan osaamista metalliteollisuudessa, rakennusteollisuudessa, prosessiteollisuudessa sekä bio- ja lääketeollisuudessa. Yhteistyön syventäminen mahdollistaa pidemmällä tähtäimellä mm. tutkimusinfrastruktuurien ja koulutussisältöjen jakamisen, yhteisopetuksen sekä entistä vaikuttavammat TKI-hankkeet. Tiiviimpi yhteistyö esimerkiksi tutkimusinfran etäkäyttöön liittyen edistää myös vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä.
Länsirannikko-ohjelma tulee luomaan edellytyksiä hyvinvoinnille koko Suomeen lisääntyvän TKI-rahoituksen, uusien innovaatioiden ja osaamisen kehittymisen kautta. Tulevaisuus rakentuu yhteistyölle – Go West-Coast.
Digitaalinen valmistusteknologia ja robotiikka
Länsirannikolla vahva digitaalisen valmistusteknologian ja robotiikan osaaminen on muuttanut teollisuuden perusteellisesti.
Alueen korkean teknologian vientiyritykset ovat edelläkävijöitä, keskittyen uusiin innovaatioihin ja tuotantoteknologioihin. Lisäksi RoboCoast-niminen klusteri, joka kokoaa noin sata yritystä, on merkittävä voimavara alueen kehityksessä. Tämä klusteri tukee Länsirannikon asemaa kansainvälisenä osaamiskeskuksena robotiikan, IoT:n, tekoälyn ja automaation aloilla. Näiden teknologioiden ansiosta alue pystyy toteuttamaan tehokkaampaa tuotantoa, tarkempaa laadunvalvontaa ja vapauttamaan työvoimaa rutiinitehtävistä.
Puhtaan energian ratkaisut
Puhtaan energian ratkaisut ovat keskeinen osa maailmanlaajuista pyrkimystä siirtyä kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää energiantuotantoa.
Länsirannikolla panostetaan voimakkaasti puhtaan energian ratkaisuihin, ja alueella on vahva asema niin akku- ja prosessikemiassa kuin vähähiilisen energian varastoinnissakin. Alueella sijaitsee Suomen merkittävin sähköistymiseen ja akkujen valmistukseen tarvittavien metallien ja metallikemikaalien klusteri. GigaVaasa-alueella on suunnitteilla useita tulevaisuuden kannalta keskeisiä hankkeita, kuten katodi- ja anodimateriaalitehtaat, jotka tukevat akkuteollisuuden kasvua.
Länsirannikon merkitys kasvaa entisestään
Länsirannikon merkitys Suomen kilpailukyvylle, elinvoimalle ja hyvinvoinnille on elintärkeä. Esimerkiksi teollisuuden toimipaikoista joka neljäs yli 10 henkilön yritys sijaitsee länsirannikolla. Lisäksi alue tuottaa viidenneksen koko maan BKT:sta. Suomen tavaraviennistä länsirannikon osuus on yli kolmannes ja alue on Suomen kärkikastia korkean jalostusasteen tuotteissa. Länsirannikon korkean teknologian vientiyritysten huomattava määrä tekee alueesta merkittävän kansalliselle huoltovarmuudelle sekä hedelmällisen kasvualustan uusille innovaatioille ja tuotantoteknologioille.
Alueella on selkeästi vetovoimaa: länsirannikon ammattikorkeakouluista valmistuneista yli 70 % jää alueelle töihin. TKI-menojen osuus on tällä hetkellä jo neljännes koko maan TKI-menoista. Lisäksi alueen haasteet ovat yhteiset ikääntyvän väestön, työvoimapulan ja pitkien etäisyyksien suhteen.
Lähde:Tilastokeskus 2022
Maapinta-ala
Länsirannikon 30 km vyöhykkeen maapinta-ala oli hieman yli kymmenys koko maan pinta-alasta vuonna 2021.
Teollisuuden toimipaikat
Noin joka neljäs koko maan yli 10 hlön tuotanto- ja teollisuustoimipaikoista vuonna 2000 oli länsirannikon 30 km vyöhykkeellä.
Tavaravienti
Länsrannikon 30 km vyöhykkeellä olevien maakuntien tavaraviennin osuus oli yli kolmannes koko maan tavaraviennistä vuonna 2021.
Asukasluku
Noin 1,2 miljoonaa asukasta eli yli viidennes koko maan asukasluvusta vuonna 2021 asui länsirannikon 30 km vyöhykkeellä.
Bruttokansantuote
Länsirannikon 30 km vyöhykkeellä olevien seutujen BKT-osuus oli noin viidennes koko maan BKT-osuudesta vuonna 2019.
TK-menot
Länsirannikon 30 km vyöhykkeellä olevien maakuntien TK-menojen osuus oli hieman alle neljännes koko maan TK-menoista vuonna 2021.
Ota yhteyttä verkostoomme
Tule mukaan yhteistyöhön, ja vaikuta alueesi tulevaisuuteen kanssamme.
Marja-Riitta Vest
Johtaja, TKI ja palveluliiketoiminta
Johtoryhmä
VAMK
marja-riitta.vest@vamk.fi
+358 207 663 500
Jaana Pullola
Länsirannikko-yhteistyö
Ohjelmapäällikkö
VAMK
jaana.pullola@vamk.fi
050 477 9563
Cimmo Nurmi
Tutkimuksen vararehtori
Johtoryhmä
Samk
+358 44 710 3371
Marko Forsell
Johtaja, TKI
Johtoryhmä
Centria
marko.forsell@centria.fi
0408085128
Juhani Soini
Vararehtori
Johtoryhmä
Turku AMK
juhani.soini@turkuamk.fi
+358 50 598 5321
Johanna Krappe
Head of RDI and Global Engagement
Rehtorin toimisto
Turku AMK
johanna.krappe@tuas.fi
+358 40 3550 529
”On upeaa nähdä, kuinka länsirannikon ammattikorkeakoulut yhdistävät voimansa ja vievät koulutus- ja tutkimusyhteistyön uudelle tasolle alueellisia vahvuuksia hyödyntäen ja yritysten tarpeita huomioiden. Tämän kaltaiselle hankkeelle annan ilolla tukeni.”
– Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen maaliskuussa 2023.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on osoittanut yhteistyölle 2,5 miljoonan euron rahoituksen.