Yleiset 29/2020 Julkaisutietojen ilmoittaminen ja rinnakkaistallentaminen

Strategian kehittämiskohteiden mukaisesti VAMKissa tullaan panostamaan julkaisujen tekemiseen. VAMK pyrkii vastaamaan julkaisujen avoimeen saatavuuteen rinnakkaistallentamalla henkilökunnan tekemät julkaisut Theseukseen kustantajan sallimien lupien puitteissa. OKM kannustaa avoimeen julkaisemiseen rahoitusmallin kautta: ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa vuodesta 2021 eteenpäin luokkien A-E avoimet julkaisut saavat painokertoimen 1,2.

Päätös

Julkaisut rinnakkaistallennetaan Theseukseen, ammattikorkeakoulujen avoimeen julkaisuarkistoon 1.10.2020 lähtien.

Rinnakkaistallennusvelvoite koskee ensisijaisesti tieteellisissä aikakauslehdissä, sarjajulkaisuissa ja konferenssijulkaisuissa tai muissa kokoomateoksissa julkaistuja artikkeleita. Myös monografioita ja ammatillisten aikakauslehtien artikkeleita voidaan rinnakkaistallentaa kustannussopimusten niin salliessa. VAMKin tulevan verkkolehden artikkeleita ei rinnakkaistallenneta.

Rinnakkaistallentaminen koskee uusia julkaisuja, mutta myös vanhempia voidaan tallentaa. Jatkossa kirjoittaja liittää intraan julkaisuilmoituksen yhteydessä julkaisun pdf-tiedoston rinnakkaistallennusta varten. Informaatikko huolehtii tallennusluvista ja tallennuksesta.

Julkaisutietojen ilmoittamiseen ja rinnakkaistallentamiseen liittyy seuraavia toimenpiteitä:

Kirjoittajan tulee huolehtia siitä, että julkaisun mahdolliset muut kirjoittajat antavat luvan rinnakkaistallentamiseen. Myös julkaisuun sisällytettyyn kuva-, kartta yms. aineistoon tulee olla julkaisulupa. Suullinen lupa riittää.
Julkaisutieto tallennetaan VAMKin intraan julkaisutietolomakkeella mahdollisimman pian julkaisun ilmestymisen jälkeen. Julkaisun pdf-tiedosto (final draft) liitetään samalle lomakkeelle.

Final draft on viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. Final draft-versiosta käytetään myös nimityksiä Post-print tai Accepted Author Manuscript (AAM).

Informaatikko selvittää julkaisun rinnakkaistallennusoikeudet- ja ehdot ja tallentaa sallitun version Theseukseen.

 

17.9.2020

Kati Komulainen
Rehtori, toimitusjohtaja