Ympäristöteknologia tarjoaa työkaluja maailman muuttamiseen
Annikki Rantanen
Vaasa oli Annikki Rantaselle täysin vieras ennen opiskelua. Nyt hän rohkaisee muitakin kokeilemaan muuttoa uusiin paikkoihin.
Syksyllä 2018 Annikki Rantanen oli uuden edessä. Hän oli juuri päässyt opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun ympäristöteknologiaa, eikä oikein tiennyt, mitä odottaa.
– Muutin Vaasaan Hämeenlinnasta poikaystävän kanssa, koska hän oli saanut täältä opiskelupaikan. Hain lisähaussa ympäristöteknologian koulutusohjelmaan, koska ympäristöasiat ovat kiinnostaneet minua pitkään. Itse oppiaine oli kuitenkin minulle uusi.
Nyt Annikki opiskelee ympäristöteknologiaa kolmatta vuotta, ja koulutusohjelman salat ovat auenneet. Hänestä tulee valmistuttuaan insinööri AMK, joka keskittyy muita tekniikan aloja enemmän kestävään kehitykseen ja kiertotalousajatteluun.
– Ala tuntuu nyt omalta. Toivon, että pääsen töissä vaikuttamaan ja kehittämään ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja.
Jätehuolto yllätti
– Olin kesän Hämeenlinnassa Kiertokapulalla töissä, ja pääsin soveltamaan opiskeltuja asioita ihan käytännössä. Se oli yllättävän kiinnostavaa!
Ympäristöteknologian opinnoissa voi suuntautua kiinnostuksensa mukaan esimerkiksi vesiensuojeluun tai ympäristösuunnitteluun. Annikki Rantanen yllätti itsensä kiinnostumalla jätehuollosta.
Jätehuollossa puitiin muun muassa hyötykäyttöä ja pilaantuneiden maiden käsittelyä. Annikki sai kesän aikana myös varmuutta siihen, että haluaa olla kehittämässä entistä parempia tapoja toimia osana ympäristöä.
– Kiertokapula tekee juuri laajennustöitä, ja siitä voisi löytyä minulle myös opinnäytetyön aihe. Voisin esimerkiksi tutkia, millaista kehityskohteita yrityksellä olisi sekä luontoympäristön säästymisen että asiakaskokemuksen kannalta.
Tulevaisuudessa Annikki voisi kuvitella toimivansa myös työryhmässä, jossa kehitetään uusia toimintamalleja esimerkiksi jätteenkäsittelyyn tai vedenpuhdistamiseen ja uudelleen käyttöön.
Rohkeasti uusiin maisemiin
Muutto kokonaan uuteen kaupunkiin jännitti Annikkia hieman. Hyvin pian hän kuitenkin huomasi, että Vaasaan oli varsin helppo kotiutua.
Tämä on suunnilleen samankokoinen kaupunki kuin Hämeenlinna, mutta Vaasassa on tosi paljon opiskelijoita. Sen huomaa myös siitä, että harrastusmahdollisuuksia olisi paljon, vaikka itse en juuri nyt harrastakaan mitään.
Annikki toteaa, että poikaystävän muuttaminen yhtä aikaa on helpottanut sopeutumista, samoin kuin tutorit.
– Tutorit auttoivat pääsemään mukaan toimintaan, vaikka en ole kaikkein ulospäinsuuntautunein tyyppi. Lisäksi täällä asui pari lukiosta tuttua ihmisiä, eli kokonaan yksin en ollut alussakaan.
Oman koulutusohjelman opiskelijoiden kesken muodostui nopeasti hyvä ryhmähenki, mikä auttoi myös tsemppaamaan opinnoissa. Nyt Annikki kehottaakin myös muita tutustumaan uusiin kaupunkeihin, vaikka niistä ei aiemmin olisi kokemusta.
– Rohkeasti vaan kauemmas, koska yhteydet ovat kuitenkin esimerkiksi rannikolle ihan hyvät ja uusiin maisemiin sopeutuu kyllä.
Julkaistu 22.02.2021.