Työmahdollisuudet

Opiskelu ja työnteko

Työnteko opintojen ohella voi olla rankkaa, niin henkisesti kuin taloudellisesti. Vaikka opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan myöntämään opintotukeen sekä -lainaan voi tulla helposti tunne, että tuet eivät riitä kattamaan kaikkia menoja.

Christina wocintechchat com utw3j aoikm unsplash

Lisätienestit

Moni opiskelija valitsee osa-aikaisen työnteon opiskeluiden ohella. 10-15h viikossa tuo jo mukavan lisän tuloihin, mutta vaatii tarkkaa suunnittelua opiskelijalta. Opintotuen saajien tuloja seurataan, ja jos tienaa liikaa, voi tuen menettää. Työtä voi tehdä esimerkiksi 4 tuntia kolmena tai neljänä päivänä viikossa.

Työsopimuksista yleisimmät opiskelijoille tarjottavat ovat osa-aikainen tai nollatyösopimus, jolloin työntekijä on ns. ”tarvittaessa töihin kutsuttava”

Työntekoa opintojen ohella kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan. Vaikka alkuun se ei tuntuisikaan rankalta, voi yhtälö yhtäkkiä kääntyä päälaelleen ja stressinhallinta vaikeutuu. Vapaa-aikaa ei ole syytä unohtaa ja kannattaa muistaa tärkeät lepohetket, jotta tentteihin lukeminen ja kotona tehtävien koulutehtävien paino ei tunnu ylitsepääsemättömältä.

Tietotekniikka6

Työharjoittelu

Työharjoittelusta voi olla apua töiden saamisessa. Moni työnantaja palkkaakin mielellään harjoittelussa olleen opiskelijan vakituiseen työsuhteeseen opiskeluiden ohelle ja valmistumisen jälkeen. Kannattaa siis miettiä tarkkaan myös missä haluaa työharjoittelunsa suorittaa.

Mistä Vaasassa töitä?

Tänä päivänä helpoiten löytää avoimia työpaikkoja suoraan Internetissä. Kontaktien luominen opiskeluaikana on kuitenkin tärkeää, ja siitä voi hyötyä niin opiskeluiden aikana kuin jälkeenkin.

VAMK kerää tarjolla olevia opinnäytetyö- ja harjoittelupaikkoja Rekrypankkiin.

Muita Vaasassa olevia mahdollisia työpaikkoja kannattaa seurata suoraan yritysten omilta sivuilta esimerkiksi.

Miten tuloni vaikuttavat tukiin?

Lisätietoa Kelan tuista löydät

Kelan omilta sivuilta