Saavutettavuussuunnitelma 2025-2026
Saavutettavuussuunnitelma 2025-2026
(Hyväksytty johtoryhmässä 17.12.2024)
Suomessa koulutuksen saavutettavuudella, yhdenvertaisuudella, tasa-arvolla, osallisuudella ja moninaisuudella on vahva yhteiskunnallinen merkitys. Koulutus on yksi keskeisimmistä tasa-arvoa luovista ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta mahdollistavista instituutioista. Koulutus voi paradoksaalisesti olla myös yhteiskunnallista eriarvoisuutta luova tekijä. Suomen hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan on kirjattu tavoite Suomesta tasa-arvon kärkimaana. Tasa-arvoisen yhteiskunnan yhtenä tavoitteena on, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua.
Me Vaasan ammattikorkeakoulussa haluamme rakentaa toimintakulttuurillamme entistä yhdenvertaisempaa ja saavutettavampaa korkeakoulua.
Vaasan Ammattikorkeakoulun Saavutettavuus – työryhmä
Suunnitelman päivittäminen Q1/2027 mennessä.
1. Johdanto
Me Vaasan ammattikorkeakoulussa haluamme rakentaa toimintakulttuurillamme entistä yhdenvertaisempaa ja saavutettavampaa korkeakoulua.
Niin yhteiskunnallisesti kuin meille korkeakoulutoimijanakin on tärkeää, että kaikilla yksilöillä on yhtäläinen mahdollisuus opiskella, oppia ja kehittää omaa osaamistaan. Opiskelun ja oppimisen saavutettavuus, on asia, jota me Vaasan ammattikorkeakoulussa haluamme vaalia ja edistää kaikin mahdollisin tavoin. Saavutettavuus korkeakouluyhteisössä liittyy hyvin moneen eri kontekstiin, joihin voidaan lukea mm. digitaalinen saavutettavuus, fyysinen saavutettavuus, opiskelijoille tarjottavan tuen ja ohjauksen saavutettavuus sekä organisaation arvot, asenteet ja toimintakulttuuri, jotka osaltaan tukevat saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Saavutettavuudella mahdollistetaan kaikille korkeakouluyhteisön jäsenille yhdenvertainen osallisuus yksilöllisistä taustoista, ominaisuuksista ja elämäntilanteesta riippumatta. Saavutettavuuden keskiössä ovat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistava asenneilmapiiri, niitä edistävät käytännöt sekä työskentely- ja oppimisympäristöjen esteettömyys. Saavutettavuus onkin näkökulma, joka on läsnä kaikessa korkeakouluyhteisön toiminnassa.
Saavutettavuus on tärkeä osa VAMKin visiota ja strategiaa myös työnantajana ja henkilöstön näkökulmasta. Saavutettavuus huomioidaan kaikilla johtamisen tasoilla ja se ohjaa myös organisaation viestintää. Viestinnässämme ja toimintatavoissamme pyrimme systemaattisesti läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisäämiseen.
Saavutettavuussuunnitelman tarkoitus on varmistaa, että saavutettavuusnäkökulma on läsnä kaikessa korkeakoulun toiminnassa ja, että sitä kehitetään jatkuvasti osana korkeakoulun muuta kehittämistä.
2. Saavutettavuus- ja yhdenvertaisuustyön lähtökohdat VAMKissa
Vaasan ammattikorkeakoulun visiona on olla Osaamisen tärkein kumppani. Strategiamme ohjaa laadunhallintaamme, jota tukee laatupolitiikkamme ja siinä määritellyt laatutyön periaatteet ja toimintatavat. Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus ovat yksi VAMKin strategisista tavoitteista ja tärkeä osa laatutyötämme. Tämä tarkoittaa, että saavutettavuus- ja yhdenvertaisuustyö lähtee organisaation ylimmästä johdosta ulottuen kaikkiin korkeakouluyhteisön toimintoihin ja toimijoihin. Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus huomioidaan niin ikään henkilöstön rekrytoinneissa, koulutuksessa, urakehityksessä, työympäristössä ja -kulttuurissa. Tavoitteena on, että yhdenvertaisuus ja saavutettavuus on organisaatiossa vallitseva keskeinen arvo, jossa jokainen korkeakouluyhteisön jäsen voi kokea olevansa arvostettu ja tasavertainen osa yhteisöä.
Saavutettavuuden lähtötilannetta VAMKissa arvioitiin valittujen kehittämistavoitteiden osalta yhteistyössä eri sidosryhmien jäsenten kanssa syksyllä 2022. Arvioijat nimesivät havaitut kehittämistoimenpiteet sekä vastuuhenkilöt, joiden osalta asioiden edistämistä on toteutettu vuosien 2023–2024 aikana. Saavutettavuustyöryhmän asiantuntijat ovat syksyllä 2024 uudelleen arvioineet kehittämistoimenpiteitä sekä niiden osalta nimettäviä vastuuhenkilöitä vuosien 2025–2026 kehittämisen painopisteiden osalta. Kehittämistyö on nivottu osaksi VAMKin laadunhallintaa, jonka yhtenä osana saavutettavuuden edistämisen toimenpiteitä seurataan. Seurannasta vastaa VAMKin laatu- ja vastuullisuuspäällikkö, joka raportoi korkeakoulun johtoryhmälle Saavutettavuustyön etenemisestä noin 2krt/vuodessa. Laatu- ja vastuullisuuspäällikön tueksi on nimetty erillinen työryhmä, johon kuuluu asiantuntijoita organisaation eri tasoilta.
Vaasan ammattikorkeakoulun johto on sitoutunut vahvasti saavutettavuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseen. Viime kädessä johtoryhmällä on päävastuu näiden toteutumisen varmistamisesta osana korkeakoulun toimintaa. Saavutettavuuteen, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä asioita seurataan tiiviisti johtoryhmässä, jonka lisäksi johtoryhmä hyväksyy kaikki em. teemoihin liittyvät suunnitelmat ja ohjelmat, joita Vaasan ammattikorkeakoulussa tuotetaan.
Tahtotila saavutettavuuden mahdollisimman laajaan toteuttamiseen on vahva ja selkeä. Olemme tunnistaneet kehittämistarpeeksi saavutettavuuden jalkauttamisen strategiselta tasolta operatiiviselle tasolle aiempaa vahvemmin. Saavutettavuuden tulee asettua sisäänrakennetummaksi, läpileikkaavammaksi teemaksi kaikessa toiminnassa. Yksi konkreettinen toimenpide on ollut liittää saavutettavuus yhdeksi toiminnan laadulliseksi mittariksi. Saavutettavuuden toteutumista mitataan mm. saavutettavuuteen liittyvien havaintojen ja palautteiden myötä mm. Gurufield palaute- ja poikkeamajärjestelmää hyödyntäen sekä erillisiä havainto- ja tarkastuskävelyitä toteuttaen. Tehtyjä havaintoja läpikäydään sekä Saavutettavuus- työryhmässä että Opiskelijahyvinvoinnin työryhmässä. Myös edellä mainituista työryhmistä havaintoja voidaan nostaa keskusteltavaksi ja ratkottaviksi tarvittavissa asianmukaisissa foorumeissa.
Vaasan ammattikorkeakoulu on kaikenlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, kiusaamisesta ja rasismista vapaa opiskelu- ja työpaikka. Häirinnän, epäasiallisen käytöksen, syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisemiseksi ja poistamiseksi käytössämme on toimintamalli sekä ohjeisto niin henkilökunnallemme kuin opiskelijoille. Puutumme viivytyksettä havaitsemiimme epäkohtiin sekä tiedoksi tulleisiin tapahtumiin tai tilanteisiin. Kannustamme henkilöstöämme havainnoimaan ympärilleen sekä tuomaan esille havaitsemansa epäkohdat ja poikkeamat. Tämän työn ohjenuoraksi Vaasan ammattikorkeakoulussa on laadittu kaksi tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ohjaavaa asiakirjaa: Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma henkilöstölle ja Opiskelijoiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma, jotka osaltaan tukevat saavutettavuuden toteutumista.
Opiskelijakunta VAMOKin häirintäyhdyshenkilöt ovat opiskelijoiden tukena ja tavoitettavissa. Opiskelijoiden toivotaan ottavan häirintäyhdyshenkilöihin yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä havaitessaan epäasiallista toimintaa korkeakouluyhteisössämme. VAMOKin häirintäyhdyshenkilöt ohjaavat opiskelijoita tarvittaessa eteenpäin muiden asiantuntijapalveluiden piiriin. Häirintäyhdyshenkilöt saavat koulutuksen tehtäviinsä mm. Suomen opiskelijakuntienliitto SAMOK:lta.
Sekä opiskelijat että henkilöstö osallistuvat korkeakoulun toiminnan ja sen saavutettavuuden suunnitteluun ja kehittämiseen niin käytännön kuin edellä mainittujen ohjelmien ja suunnitelmien laatimisen kautta. Eri asiantuntijoilla on lisäksi erillinen rooli saavutettavuuden edistämisessä konkreettisten ja erikseen määriteltyjen kehittämistoimenpiteiden osalta. Opiskelijakunta VAMOK on nimennyt edustajansa kaikkiin keskeisiin VAMKin toimielimiin ja työryhmiin, ja opiskelijat kutsutaan mukaan kokouksiin sekä osallistumaan yhteistyöhön. Lisäksi opiskelijoilla sekä henkilöstöllä on mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta toiminnan kehittämisestä vuotuisten anonyymien kyselyiden tai muiden palautekanavien kautta.
Henkilöstön osallistamisen keskiössä on esihenkilö- ja johtamistyö, jolla pyritään avoimuuteen, keskusteluun, vaikuttamismahdollisuuksien tarjoamiseen sekä moninaisuuden huomioimiseen päätöksenteossa. Näemme, että monimuotoinen työyhteisö on yksi saavutettavuuden ilmenemismuoto, ja tähän haluamme kannustaa myös korkeakoulun hallituksen hyväksymässä henkilöstöpolitiikassa.
Opiskelijakunta tiedottaa toiminnastaan aktiivisesti. Näin pyritään kasvattamaan sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusosaamista että opastamaan opiskelijoita muun muassa yhdenvertaiseen toimintaan. Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus sisältyvät VAMOKin toimintaa ohjaaviin asiakirjoihin. Edustajiston päätöksen mukaisesti syksyn 2022 aikana laadittiin turvallisemman tilan periaatteet, jotka sisältävät myös ohjeistukset ja linjaukset yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen liittyen.
VAMOKin toiminnan ja tapahtumien saavutettavaa toteuttamista linjaava ohjeistus on työn alla. Toistaiseksi eteen tulleet, saavutettavuuteen liittyneet kysymykset tai haasteet on ratkaistu tapauskohtaisesti. Niin ikään säännönmukaista arviointia saavutettavuuden toteutumisesta opiskelijakunnan toiminnan osalta ei vielä tehdä, mutta hyvinvointikyselyyn on suunniteltu sisällytettävän tähän liittyviä kysymyksiä. Sen sijaan opiskelijoiden tietämystä häirintäyhdyshenkilötoiminnasta sekä häirintäkokemuksia kartoitetaan VAMOKin hyvinvointikyselyllä sekä opiskelijoiden tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyillä. VAMKin lisäksi niin ikään opiskelijakunta VAMOK pyrkii kaikessa toiminnassaan ja viestinnässään kaksikielisyyteen, kielinään suomi ja englanti.
3. Saavutettavuus VAMKin toiminnan valituilla osa-alueilla
Vaasan ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaavat Suomen allekirjoittamat kansainväliset sopimukset, ammattikorkeakouluja koskeva lainsäädäntö, kansallinen korkeakoulupolitiikka sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjaus. Alueellisella tasolla toimintaan vaikuttavat Pohjanmaan alueelliset strategiat, sidosryhmien ja työelämän tarpeet sekä heidän kanssaan solmitut yhteistyösopimukset.
VAMKissa opiskelijoita tuetaan aktiivisesti moniammatillisen ohjauksen avulla. Opiskelijoille pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan yksilöllisiä opintojen suoritusmahdollisuuksia. Tätä työtä tukee henkilökohtaisten opintosuunnitelmien (HOPS) yksilöllistäminen opiskelijoiden toiveet, yksilölliset tarpeet ja mahdolliset haasteet huomioiden. Opiskelijan haasteita voidaan ratkoa yhdessä korkeakoulun sisällä moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat mm. ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja, korkeakoulukuraattori, ura- ja rekrytointiasiantuntija, korkeakoulupappi sekä YTHS-opiskelijaterveydenhuolto.
Yksilöllinen ohjaus ja saavutettavan korkeakouluopetuksen mahdollistaminen on osa opetus- ja ohjaushenkilöstön arkipäiväistä työtä, jota tehdään normaalina osana jokaisen työnkuvaa. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että opiskelijan yksilöllisestä tuesta ja ohjauksesta puhuttaessa ovat ryhmänohjaaja ja hänen roolinsa hyvin merkittäviä. Toimintamallit tuen ja ohjauksen antamiseen opintojen eri vaiheissa on olemassa ja ne on kirjattu Ohjauksen käsikirja -nimiseen dokumenttiin, joka on saatavilla VAMKin intrasta Opetustoimintamme – osion alta (vaatii kirjautumisen, henkilöstön saatavilla). Ohjauksen käsikirjaan kuvattujen toimintatapojen ja jokaisen ohjauksen asiantuntijan roolin avulla pyritään varmistamaan, että opiskelijoiden saaman tuen ja ohjauksen laatu on tasalaatuista läpi koko korkeakoulun toiminnan, riippumatta toimijoista. On tärkeää huomioida, että jokainen opettaja toimii opiskelijoiden ohjaajana myös oman työnsä kautta. Yksilöllisen ohjauksen ja tuen tarjoaminen ja siinä onnistuminen on siis koko korkeakoulun yhteinen asia.
Opintojen sujumisen seuranta on opintojen alussa tiiviimpää kuin muulloin ja vuosittain käytävien opiskelijoiden kehityskeskusteluiden sisältö vaihtelee sen mukaan, missä vaiheessa opintojaan opiskelija on. Tarvittaessa ryhmänohjaaja kontaktoi opiskelijaa tapauskohtaisesti myös erikseen. Opiskelijoilla olevat mahdolliset yksilölliset tarpeet pyritään lähtökohtaisesti ratkaisemaan parhaalla mahdollisella, tilanteeseen sopivalla tavalla. Osoituksena tästä mm. Suomen Olympiakomitea on myöntänyt 6.5.2024 Vaasan ammattikorkeakoululle Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu –laatutunnuksen tavoitteellisesti urheilevien opiskelijoiden opintojen tukemisesta ja yksilöllisten opintopolkujen mahdollistamisesta.
Kansainvälisten ja maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden tuen tarve on tunnistettu. Kansainvälisenä tutkinto-opiskelijana korkeakoulun ohjauspalvelut ovat käytettävissä täysimääräisesti, kuten esimerkiksi ura- ja rekrytointiohjaus sekä tuki harjoittelupaikkojen saamiseksi. Opiskelijoiden hyödynnettävissä on erilaisia applikaatioita ja sovelluksia kuten mm. Annie, Going app. VAMK Work – sovellus ja Pepin Fokus – seuranta, jonka kautta voidaan havaita mm. mahdollisia viivästyksiä opintojen etenemisessä. Lisäksi alkuorientaatioon ja integraatioon panostetaan ja näitä kehitetään jatkuvasti käytössä olevat resurssit huomioiden.
Vammaisten opiskelijoiden yhdenvertaista osallistumista korkeakoulutukseen edistetään mahdollisuuksien mukaan. Vammaisuuden käsitteen laajuus kuitenkin haastaa korkeakoulun toimintaa ohjauksen ja tuen tarpeiden yksilöllisyydestä johtuen. Lähtökohta on se, että VAMKista saa aina tukea ja tietoa silloin, kun opiskelija sitä tarvitsee, mutta tämä edellyttää opiskelijalta itseltään myös aktiivisuutta, itseohjautuvuutta ja aloitteellista kykyä ja taitoa tiedon hakemiseen ja etsimiseen. Tämä itseohjautuvuuden vaade korostuu, kun opetusryhmät ovat suuria ja verkko-opetuksen määrä lisääntyy. Opiskelijat voivat aina olla yhteydessä moniammatillisiin ohjauksen asiantuntijoihin, jotka osaavat ohjata opiskelijan oikealle taholle eteenpäin, mikäli eivät itse osaa opiskelijaa auttaa. Opiskelijoita ei kuitenkaan koskaan jätetä pärjäämään yksin, vaan VAMKin ohjauksen asiantuntijat saattavat nk. kädestä pitäen opiskelijan toisen asiantuntijan tuen piiriin.
Opiskelijavalinnoissa saavutettavuus huomioidaan hakijalähtöisesti. Opintojen eri vaiheissa (ml. hakuvaihe) käytettävissä olevat erityisjärjestelyt on listattu VAMKin nettisivuilla. Valintaperusteet valmistellaan yhteisesti ja ne vahvistetaan rehtorin päätöksellä.
Julkisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa nousee esiin tasaisin väliajoin vaihtoehto, jossa korkeakoulujen todistusvalintaa painotettaisiin pääsykoevalinnan kustannuksella. VAMKin tahtotila on säilyttää nämä molemmat vaihtoehdot (sekä todistusvalinta, että pääsykoevalinta) tasavahvoina toimintatapoina jatkossakin. Näemme, että edellä mainittu linjaus osaltaan edistää yhdenvertaisuutta erilaisista taustoista tulevien hakijoiden välillä ja mahdollistaa korkeakouluopinnot mahdollisimman monelle. Tätä osaltaan edesauttaa myös tiivis yhteistyö, jota VAMK tekee Vaasassa ammatillista koulutusta järjestävän Vamian sekä Vaasan Lyseon lukion kanssa.
Mahdollisissa siirtohaun tilanteissa kiinnitetään huomiota siihen, mikä on suoritettujen opintojen määrä suhteessa jäljellä olevaan opintoaikaan. Avoimen korkeakoulutuksen roolia on kasvatettu siten, että avoimen väylän tarjontaa on lisätty ja ilmoittautumiskäytäntöjä helpotettu. Tähän liittyen on otettu käyttöön myös opintojaksojen verkkokauppa, joka sujuvoittaa sekä asiakaskokemusta että korkeakoulun sisäistä työprosessia. Tämä osaltaan palvelee myös Digivisio 2030:n tavoitteita ja tulevaa opin.fi koulutustarjonnan rakentamista.
Avoimen väylän koulutustarjonnan tausta on korkeakoulun strategiassa. Strategiassa on huomioitu myös alueelliset osaamistarpeet. Englanninkielisen opetuksen määrän kasvattamisella halutaan mahdollistaa kansainvälisten osaajien opiskelu aiempaa paremmin. Sosiaali- ja terveysalalla koulutustarjontaa on tarjolla myös ruotsiksi. Kolmella kielellä toimiminen on luontevaa ja sujuvaa jo siitäkin syystä, että korkeakoululla on yhteinen sote-alan kampus ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Novian kanssa.
Kaiken kaikkiaan avoimen väylän kautta on tällä hetkellä suoritettavissa 30–40 kurssia, jotka on suunnattu pääasiassa työikäisille henkilöille. Myös verkko-opetuksen määrää on lisätty, tavoitteena mahdollistaa laajasti ajasta ja paikasta riippumaton opiskelu.
Tilasuunnitteluun on kutsuttu mukaan koko korkeakouluyhteisö henkilökuntineen ja opiskelijoineen mm. erilaisten työryhmien, palaute- ja havaintokanavien sekä muiden mahdollisten vaikutuskanavien kautta . VAMKin tiloihin on tehty laajat esteettömyyskartoitukset ulkopuolisen asiantuntijayrityksen toimesta. Esteettömyyskartoituksen tuloksista on käynyt ilmi, että tilojen saavutettavuus on pääasiassa hyvällä tasolla. Joitakin kehityskohteita on havaittu ja niiden parantaminen on aikataulutettu, vastuutettu sekä joiltakin osin jo aloitettu.
Esteettömyyskartoituksen kehittämiskohteet ottavat kantaa saavutettavuuteen ja esteettömyyteen mm. saapumisen, pysäköinnin, opasteiden, palveluiden ja wc-tilojen osalta. Esteettömyyskartoituksen mukaiset kehittämistarpeet tuodaan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikön toimesta johtoryhmän linjattavaksi vuosittaisten painopisteiden osalta.
Tilojen kehittämisen osalta toiminta korkeakoulussa on joustavaa. Kiinteistöpäällikkö toimii myös turvallisuuspäällikkönä, mikä osaltaan varmistaa kehittämistoimien monipuolisen huomioimisen ja toteuttamisen. Kehittämistarpeiden osalta on tärkeää, että saavutettavuus huomioitaisiin myös strategisella, ei vain operatiivisella tasolla.
VAMKin viestintä edistää yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta.
Olemme helposti lähestyttävä opiskelu- ja työpaikka, johon jokainen on tervetullut omana itsenään.
Tätä arvoa haluamme tuoda vahvasti esiin myös viestinnässämme, jossa panostetaan moninaisuuteen mm. visuaalisen viestinnän osalta. Verkkosivujen uudistuksen yhteydessä saavutettavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota; tällä hetkellä AA-taso on saavutettu. Intranetin uudistuksessa niin ikään saavutettavuus on ollut yhtenä tärkeänä elementtinä. Verkkosivujemme saavutettavuuden osalta on nimetty erillinen vastuuhenkilö ja verkkosivujen saavutettavuutta arvioidaan säännöllisesti sekä sisäisesti että ulkoisten tahojen toimesta.
Viimeisin tarkastus verkkosivujemme saavutettavuuden osalta on toteutettu Aluehallintoviraston toimesta 13.8.2024. Tarkastuksesta saatu raportti ohjaa kehittämistoimenpiteiden toteuttamista saavutettavuuden edelleen vahvistamiseksi verkkosivujemme osalta. Tarkastusraportin osalta tullaan laatimaan matriisi, jossa kehittämistoimenpiteet ja havainnot vastuutetaan ja aikataulutetaan.
Opiskelijoiden ja henkilöstön toiminnalle keskeiset viestinnälliset sisällöt ovat saatavissa sekä suomeksi että englanniksi. Viestintäohjeissa kuvataan korkeakoulun viestinnän tavoitteet ja käytännöt saavutettavuuden osalta.
VAMKissa on tehty lukuisia erilaisia toimenpiteitä työ- ja opiskelukyvyn ylläpitämiseksi ja sitä kautta sekä henkilökunnan että opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tuen osalta on viimeisten vuosien aikana panostettu resursoimalla uusia ohjauksen asiantuntijoita. Tulevan lukuvuoden 2025 aikana tullaan rekrytoimaan lisäksi KV-opiskelijoiden opinto-ohjaaja.
Opiskelijoille on laadittu hyvinvointiohjelma. Opiskelijat ovat niin ikään mukana hyvinvointityöryhmässä ja OPY-tarkastuksissa, joiden kautta näiden asioiden kehittymistä seurataan. Henkilökunnan osalta keskeisessä roolissa ovat työterveyshuollon työpaikkaselvitykset, työterveyshuollon ohjausryhmä sekä erilaiset sisäiset auditoinnit, mukaan lukien erilaisten riskien ja vaarojen arviointi. Hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen toteutumista arvioidaan sekä henkilökunnan että opiskelijoiden osalta useilla eri kyselyillä. Opiskelijoiden osalta toteutetaan vuosittain hyvinvointikysely sekä opiskelijatyytyväisyyskysely Tutka. Vuosittain toteutettava henkilöstön Työyhteisövire-kysely sekä ajoittain toteutettava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely mahdollistavat henkilöstön osallisuuden sekä palautteen annon. Edellä mainittujen ja säännöllisesti toteutettavien kyselyiden lisäksi VAMKilla on käytössään syksyllä 2024 käyttöönotettu palaute- ja poikkeamaraportointi, jonka kautta jokaisella korkeakouluyhteisön jäsenellä on mahdollisuus raportoida havaitsemistaan kehittämiskohteista ja tehdä aloitteita, myös anonyymisti.
Kaiken kaikkiaan näemme, että hyvinvoinnin, osallisuuden ja avoimen vuorovaikutuksen edistämisen osalta toimintamme on hyvällä tasolla.
Opiskelijoiden uraohjauksen ja työllistämisen tuen toteuttamiseksi VAMKiin perustettiin syksyllä 2022 ura- ja rekrytointipalveluiden tiimi . Tiimin asiantuntijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä keskenään ja edistävät sekä työelämä- että alumniyhteistyön kehittymistä.
Ura- ja rekrytointipalveluiden tavoitteena on tukea opiskelijoita urasuunnittelussa, oman osaamisen ja henkilökohtaisten vahvuuksien tunnistamisessa, sekä tukea opiskelijoiden työelämäverkostojen rakentumista. Ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat yksilöllistä, opiskelijan tilanteeseen räätälöityä uraohjausta, välittävät tietoa työ- ja harjoittelupaikoista ja järjestävät erilaisia työpajoja ja rekrytointitapahtumia kuten mm. Career Rekry –tapahtuman, jossa opiskelijoiden ja alueen työnantajien on mahdollista verkostoitua keskenään. Lisäksi VAMKin avainkumppanuusyhteistyö tarjoaa erilaisia yhteistyön mahdollisuuksia koko korkeakouluyhteisössä.
Kansainvälisten osaajien integroimiseen korkeakouluun ja työelämään Vaasan seudulla on panostettu voimakkaasti yhteistyössä alueen elinkeino- ja muiden toimijoiden kanssa. Kyseessä on niin sanottu Talent Coastline -toiminta. Toiminnan tavoitteena on veto- ja pitovoiman edistäminen Pohjanmaan rannikkoalueella. Talent Coastlinen tavoitteena on, että Pohjanmaan rannikkoalue nähtäisiin houkuttelevana paikkana kansainvälisten osaajien näkökulmasta ja toisaalta, että Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemus saataisiin kanavoitua Vaasan seudulle, alueen yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. VAMK on Talent Coastline -verkoston aktiivinen toimija.
Saavutettavuuden toteutumisen näkökulmasta on tärkeää, että henkilöstö tuntee oman työnsä kannalta tärkeimmät saavutettavuuden osa-alueet ja osaa huomioida ja toteuttaa niitä arjessa sekä edelleen kehittää näiden toteutumista.
Vuonna 2020 koko VAMKin henkilöstölle toteutettiin Tiedekirjasto Tritonian toimesta laaja Saavutettavuuteen liittyvä koulutus. Syksyllä 2024 opetushenkilöstölle tarjottiin lisäkoulutusta saavutettavan viestinnän ja opetuksen osalta mm. saavutettavan sisällön tuottamisen sekä saavutettavuuden huomioimiseen osana omaa työnkuvaa. Samalla lanseerattiin opetushenkilöstön suoritettavaksi Saavutettavuuden osaamismerkki. Kevään 2025 aikana saavutettavuuskoulutusta tullaan järjestämään myös sisäisen viestinnän sisällöntuottajille (mm. web-sivujen ja intrasivujen osalta).
Saavutettavuusosaamisen myötä tarkoituksena on pureutua siihen, mitä saavutettavuus itse kunkin työssä konkreettisesti tarkoittaa ja mitä se vaatii – miten tähän liittyvä osaaminen voidaan tulevaisuudessa varmistaa. Pidemmällä aikavälillä saavutettavuusasiat tullaan huomioimaan uuden henkilöstön kohdalla osana perehdytystä ja perehdytysopasta.
4. Saavutettavuuden vastuut VAMKissa 2025-2026
Saavutettavuus ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on koko korkeakouluyhteisön yhteinen asia. Jokainen korkeakoulun jäsen vastaa siitä, että omalla toiminnallaan edistää hyvinvointia ja avointa vuorovaikutusta: VAMK on kaikenlaisesta syrjinnästä, häirinnästä ja rasismista vapaa opiskelu- ja työpaikka. Opiskelijat ja henkilöstö osallistetaan korkeakoulun saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämiseen mm. havaintojen ja palautteiden kautta.
Saavutettavuuden ja sen kehittämisen strateginen ylläpito läpileikkaavana koko korkeakoulun toiminnassa:
- Saavutettavuutta edistetään aktiivisesti ja suunnitelmallisesti osana korkeakoulun strategiaa ja organisaatiokulttuuria
- Korkeakoulun saavutettavuussuunnitelman toteutumista arvioidaan säännöllisesti (n. 2krt/vuodessa)
Fyysisen saavutettavuuden kehittäminen:
- Fyysisen saavutettavuuden eri osa-alueet ja niiden systemaattinen kehittäminen huomioidaan korkeakoulun toiminnassa ja fyysisen saavutettavuuden kehittämisessä kokonaisvaltaisesti
- Esteettömyyskartoituksia on toteutettu ja niistä tehtyjä havaintoja hyödynnetään ja edistetään systemaattisesti
Opiskelijoiden ja henkilöstön osallistuminen saavutettavuuden toteuttamiseen sekä saavutettavuusosaamisen kehittäminen:
- Edistetään hyvinvointia ja avointa vuorovaikutusta: VAMK on syrjinnästä, häirinnästä ja rasismista vapaa opiskelu- ja työpaikka. Opiskelijat ja henkilöstö osallistetaan korkeakoulun saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämiseen mm. havaintojen ja palautteiden kautta.
- Korkeakouluyhteisön jäsenten saavutettavuusosaamista kehitetään suunnitelmallisesti tarjoamalla koulutusta. Osaamista ja ymmärrystä luodaan jo työsuhteen/opintojen alkuvaiheessa mm. perehdytyksen avulla ja varmistetaan työsuhteen aikana mm. kehityskeskusteluiden avulla.
- Opiskelijakunta sitoutuu saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseen kaikessa toiminnassaan ja jokaisella VAMKin koulutusalalla.
Koulutustarjonta, yritys- ja asiantuntijapalvelut sekä niiden kehittäminen:
- Työikäisille kohdennettavaa koulutustarjontaa uudistetaan aktiivisesti työelämän ja korkeakoulujen välisenä tiiviinä yhteistyönä hyödyntäen mm. työelämältä saatua palautetta
- Luodaan ja tarjotaan uusia, joustavia, lyhyt- ja pitkäkestoisia, räätälöityjä ja työelämän tarpeita vastaavia koulutuksia ja oman koulutusalan asiantuntijapalveluita
- Tarjotaan monipuolisesti pätevöitymiskoulutuksia
Opiskelijavalinnat:
- Opiskelijavalintaa kehitetään saavutettavuuden parantamiseksi mm. avoimen toisen asteen väylätyössä ja polkuopinnoissa.
Opintojen tuki ja ohjaus:
- Opiskelijalla on oikeus kohtuullisiin mukautuksiin, yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin ja laadukkaaseen opetukseen huomioiden hänen yksilölliset tarpeensa ja toiveet.
- Opiskelija saa tarvitsemaansa tukea ja ohjausta kaikissa opintojensa vaiheissa. Opiskelijalla on oikeus vuosittain käytävään kehityskeskusteluun sekä aktiiviseen yhteydenpitoon osana omaa ryhmäänsä. Ryhmänohjaajat ovat velvollisia varmistamaan, että jokaisen opiskelijan kanssa käydään Ohjauksen käsikirjassa määritellyt vuosittaiset kehityskeskustelut. AMK-kuraattorin ja muiden ohjauksen asiantuntijoiden tuki on opiskelijoiden käytettävissä.
- Opiskelijalla on oikeus riittävään perehdytykseen opintojensa alkaessa ja niiden aikana. Riittävä perehdytys varmistetaan tasalaatuisilla koulutusalakohtaisilla perehdytyspäivillä sekä orientaatioviikolla ja orientoivien opintojaksojen sisällöllä. Ryhmänohjaajilla on velvollisuus toteuttaa määritellyt perehdytystunnit ja asiantuntija-luennot